Μια πολύ δύσκολη νύχτα είναι για την Ελλάδα η σημερινή, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει στις περιοχές γύρω από τη Βαρυμπόμπη στην Αττική, στη Μεσσηνία κοντά στη Βασιλίτσα και στη Λίμνη Ευβοίας.
Το μέγεθος της καταστροφής παραπέμπει σε νύχτα-ολοκαύτωμα, καθώς οι φλόγες έχουν κάνει στάχτες δασικές εκτάσεις, σπίτια, επιχειρήσεις και ζώα.
Το μόνο ευχάριστο μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν απώλειες από ανθρώπινες ζωές, ωστόσο δεν γίνεται να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς σε αυτές τις περιοχές. Το σκότος δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να επιχειρούν και οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν, ωστόσο η κατάσταση είναι εφιαλτική.
Κόλαση φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Η πύρινη λαίλαπα εξαϋλώνει τον πνεύμονα πρασίνου που περικλείει δεκάδες κατοικίες. Ένα τεράστιο μανιτάρι μαύρου καπνού σκεπάζει ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Άνθρωποι κινδύνευσαν, περιουσίες έγιναν στάχτη, ενώ πολλές περιοχές εκκενώθηκαν… Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση.
Πλέον, το βράδυ της Τρίτης το πύρινο μέτωπο επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα: στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.
Η νύχτα προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός.
Τελευταία χρονικά εντολή εκκένωσης ήρθε το βράδυ και αφορούσε τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό. «Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές» αναφέρεται στην ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.
Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το βράδυ της Τρίτης, επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη πυρκαγιά», μιλώντας για «ακραίο καιρικό φαινόμενο» που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Πάνω από 300 απεγκλωβισμοί
Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως υπήρξαν 315 περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.
Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πήγαιναν πόρτα-πόρτα στους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.
Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους.
Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.
Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.
Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Ακόμη και μετά τις 22:00, η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ακόμη και για εκρήξεις από τις φωτιές, ενώ νωρίτερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά.
Πάνω από 81 δασικές πυρκαγιές και 40 ενεργά μέτωπα
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκαν στις ακραίες καιρικές συνθήκες, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να κάνει λόγο για δύσκολες καιρικές συνθήκες που έφτασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων που έφτασαν και τα 6 μποφόρ.
Παράλληλα υπογράμμισε πως σήμερα ξέσπασαν 81 δασικές πυρκαγιές και το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν 40 ενεργά μέτωπα.
Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο με δύσπνοια
Αργά το απόγευμα, διακομίστηκαν με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ.
Λόγω της έκτακτης κατάστασης, σε εφημερία τέθηκαν τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ.
Το υπουργείο Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση, τονίζει όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιολογικά, παιδιά να μην κινούνται στις περιοχές καθώς είναι αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Πού οφείλεται η ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς
Σημειώνεται πως με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρέθηκε στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει:
«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:
Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».