Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Χατζηδάκης: Την εκτίμηση ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 8% το 2027, βάσει των σημερινών ρυθμών ανάπτυξης και εφόσον μετεκλογικά συνεχίσουν να εφαρμόζονται σοβαρές πολιτικές, διατύπωσε…
σήμερα, από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Γνωστοποίησε παράλληλα την πρόθεση για επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία, την εστίαση και τον τουρισμό αμέσως μετά τις εκλογές (εφόσον η ΝΔ παραμείνει στην κυβέρνηση), ενώ τόνισε ότι το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων έχει ουσιαστικά εκκαθαριστεί και μέτρα ελήφθησαν και για τις επικουρικές.
Ο υπουργός εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι κατά τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα στηριχθεί, ώστε «να συνεχίσει μια πολιτική Ευρώπης και κοινής λογικής».
Επιστροφή στο καθεστώς των τριετιών, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%
Αναλυτικότερα, σχετικά με το θέμα της ανεργίας, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι αυτή έχει ήδη υποχωρήσει στο 11,4%, έναντι 17,5% το 2019 κι αυτό «δεν έτυχε, αλλά πέτυχε», αφού ήρθε ως απόρροια της φορολογικής, ασφαλιστικής και αδειοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης, της νέας εργασιακής νομοθεσίας και του μηνύματος σοβαρότητας και σταθερότητας που εξέπεμψε η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Όλα αυτά είχαν ανταπόκριση στους επενδυτές, άνοιξαν τουλάχιστον 300.000 καινούργιες δουλειές και στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες στο ΕΡΓΑΝΗ έχουμε το πιο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων από το 2001 που υπάρχει η σχετική μέτρηση. (…) Πρόθεσή μας είναι μετά τη μείωση ανεργίας κάτω από το 10% να επανέλθουμε στο καθεστώς των τριετιών, κάτι που θα σημαίνει σοβαρή ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά αυτό δεν θα γίνει με τον αυτόματο πιλότο. Αν η χώρα περιπέσει σε αστάθεια και ακυβερνησία, τότε θα μιλάμε για περαιτέρω άνοδο ανεργίας και πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρους λογαριασμούς με τους πολίτες, ιδίως πριν από τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ακόμα ότι αυτές τις ημέρες επιχειρείται η έναρξη της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών εταιρειών και όλων των ΔΕΚΟ μεταφορών και πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. «Στόχος μας είναι να την επεκτείνουμε κι άλλο. Ήδη εφαρμόζεται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες σεκιούριτι και αμέσως μετά τις εκλογές θέλουμε να προχωρήσουμε στη βιομηχανία, την εστίαση και τον τουρισμό» σημείωσε.
Έκδοση 570.000 κύριων συντάξεων σε 27 μήνες
Ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2021 ώς τον Μάρτιο του 2023, σε 27 μήνες, εκδόθηκαν 570.000 κύριες συντάξεις, ήτοι «ένας στους 16 ενήλικες Έλληνες πήρε σύνταξη αυτούς τους 27 μήνες και ορισμένοι από αυτούς, αρκετοί, περίμεναν για δύο, πέντε ή επτά χρόνια». Κατά τον κ. Χατζηδάκη, ουσιαστικά έχει εκκαθαριστεί το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων, ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα και για τις επικουρικές, ενώ τώρα ξεκινά και η καταβολή των λεγόμενων παράλληλων συντάξεων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, στον οποίο εισέρχονται γενικοί διευθυντές και διευθυντές και από τον ιδιωτικό τομέα με τριετή συμβόλαια, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τις αυξημένες αμοιβές των στελεχών αυτών, τόνισε ότι «πρέπει να είναι κάποιος πολύ λαϊκιστής αν δεν μπορεί να δει πως όταν ψάχνεις να βρεις ικανούς ανθρώπους «απ’ έξω» χρειάζεται να δώσεις περισσότερα λεφτά».
«Η πλειονότητα (των στελεχών) στον ΕΦΚΑ είναι από το δημόσιο, έτσι και αλλιώς έχουμε μεγάλες προκλήσεις στη νέα τετραετία, όπως ελπίζω, της ΝΔ. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην αξιολόγηση και την ψηφιακή κάρτα και στο δημόσιο και νομίζω πως αυτά που έγιναν στον ΕΦΚΑ μπορούν να αποτελέσουν οδηγό και για άλλους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες» πρόσθεσε.
«Βλακώδης» τυχόν επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ
Σε ερώτημα σχετικά με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης τη χαρακτήρισε ως «βλακώδη», επισημαίνοντας ότι παρότι το μερίδιο του κράτους στην επιχείρηση έχει πέσει κάτω από το 51%, στο 33%, το κράτος εξακολουθεί να έχει τον έλεγχό της. Υπενθύμισε δε, ότι το κράτος εισέπραξε άνω των 2 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ. «Αν υποθέσουμε ότι υλοποιείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση, θα πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα που έδωσαν οι Αυστραλοί (για τον ΔΕΔΔΗΕ) και το δημόσιο να καταβάλει περίπου 1 δισ. ακόμα, δηλαδή σύνολο 3 δισ., για να να ξαναγυρίσει η κατάσταση εκεί που ήταν προηγουμένως και να έχει έναν έλεγχο, που ήδη τον έχει» υπογράμμισε.
Θα άντεχε η οικονομία τρίτες κάλπες, αν το πρώτο κόμμα δεν λάβει αυτοδυναμία; Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για τρίτες και τέταρτες κάλπες και να επικεντρωθεί στις πρώτες, που είναι οι σημαντικότερες, όχι μόνο γιατί εκλέγονται βουλευτές, αλλά και διότι από αυτές θα τεθούν οι βάσεις για τα επόμενα βήματα: είτε για να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας κατόπιν είτε -αν δεν σχηματιστούν- να δημιουργηθεί η βάση για το τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο._
Αλεξάνδρα Γούτα