Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Στην εμβληματική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ είναι αφιερωμένη η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη
Ομιλία Φώφης Γεννηματά
Συντρόφισσες και Σύντροφοι, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ διπλά γιατί παρά τις αντιξοότητες, με τα μέτρα ασφάλειας για τον κορωνοϊό, δίνετε το “παρών”.
Πίσω από τις μάσκες νιώθω τα χαμόγελά σας, εισπράττω τη συγκίνηση και τη χαρά σας που είμαστε μαζί απόψε, για να τιμήσουμε το ΠΑΣΟΚ που σφράγισε τη Μεταπολίτευση, δυνάμωσε την πατρίδα, ανύψωσε τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
46 χρόνια ΠΑΣΟΚ, φίλες και φίλοι.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη και την παρακαταθήκη του ιδρυτή μας, Ανδρέα Παπανδρέου.
Τιμούμε τη μνήμη όσων δεν είναι πια κοντά μας αλλά έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στην πορεία του Κινήματος.
Τιμούμε όσους υπέγραψαν την ιστορική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.
Όλες και όλους που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ.
Οι αρχές του κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι επίκαιρες όσο ποτέ.
Το ΠΑΣΟΚ ένωσε τους Έλληνες. Έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης. Και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να διχάσει ξανά τον Ελληνικό λαό. Μονάχα ενωμένοι οι Έλληνες θα πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Μιλήσαμε τότε για Εθνική Ανεξαρτησία. Η παράταξη μας ήταν και παραμένει βαθιά και ειλικρινά πατριωτική. Υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας.
Και προειδοποιούμε ότι όποιος απλώσει το δάχτυλο, θα χάσει το χέρι του.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να εκπέμψει η Ελλάδα, με αρραγές εσωτερικό μέτωπο.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δυστυχώς η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός δεν ηγείται, δεν προηγείται, ακολουθεί τις εξελίξεις και στα Εθνικά θέματα.
Μιλήσαμε για Λαϊκή Κυριαρχία.
Σήμερα καλούμαστε να προστατέψουμε τη Δημοκρατία από πανίσχυρα συμφέροντα και κάθε μορφής λαϊκισμό και αυταρχισμό. Να τη βαθύνουμε με λογοδοσία και διαφάνεια. Να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο, ψηφιακό, πραγματικά επιτελικό Κράτος , με αξιοκρατία και διαφάνεια. Όχι Μαξίμου ΑΕ.
Μιλήσαμε για Κοινωνική Απελευθέρωση
Χτίστηκε το Κοινωνικό Κράτος. Σιγουριά, αλληλεγγύη και εργασία είναι και το σημερινό αίτημα της κοινωνίας. Ιδιαίτερα τώρα που όλος ο πλανήτης και η χώρα μας δοκιμάζονται από την πανδημία. Η ζωή μας αλλάζει ραγδαία. Η κρίση στην οικονομία οξύνεται. Η ύφεση φθάνει σε διψήφιο νούμερο. Λουκέτα απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανεργία εκτοξεύεται.
Και η Κυβέρνηση, αντί για στήριξη της εργασίας προτάσσει το δόγμα «μισή δουλειά-μισός μισθός».
Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς σχέδιο για τη Χώρα, ακολουθεί και εδώ τη λογική βλέποντας και κάνοντας. Είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη οργάνωσης της διενέργειας των ΤΕΣΤ. Σήμερα στη νέα κορύφωση, παρουσιάζεται εικόνα χάους. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σήκωσε τα χέρια. Αυτό δε που γίνεται στα γηροκομεία είναι εφιαλτικό.
Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδείχθηκε η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Προστάτη κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι και απόλυτα δικαιωμένοι.
Γιατί το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το έχτισε, το στήριξε.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, έλεγε ότι «Μπροστά στην αρρώστια και το θάνατο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί».
Ο Παρασκευάς Αυγερινός πίστεψε ότι δεν ήταν μόνο πολιτική επιλογή, αλλά ανάγκη και αίτημα της εποχής.
Ο Γιώργος Γεννηματάς, που το θεμελίωσε και το οικοδόμησε, τόνιζε ότι «πιστεύω στο ΕΣΥ και θα συνεχίσω να το υπερασπίζομαι μέχρι την τελευταία μου πνοή».
Θυμίζω ότι, πριν τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ., οι Έλληνες «αγόραζαν» την υγεία στη χώρα μας -όσοι τουλάχιστον μπορούσαν, ενώ κάποιοι έφταναν στο σημείο να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αναζητήσουν θεραπείες στο εξωτερικό.
Μία χώρα που δεν παρέχει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας δεν είναι μία ισχυρή χώρα, δεν είναι μία χώρα άξια εμπιστοσύνης.
Το Ε.Σ.Υ. δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί σχεδιάστηκε με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Μια ριζοσπαστική αλλαγή , που έκανε ένα όραμα πραγματικότητα, μη αναστρέψιμη όπως αποδείχθηκε, παρά τις προσπάθειες πολλών.
Εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη στρατεύθηκαν για να το κάνουν πράξη, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Οι πολίτες το αγκάλιασαν ως τη μεγαλύτερη κατάκτησή τους.
Σύμβολο Αλλαγής, σύμβολο συνέπειας και αποτελεσματικότητας.
Έτσι έγινε η γέννηση, σήμερα χρειάζεται η αναγέννηση.
Επιλέξαμε να αφιερώσουμε τον φετινό εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, που δίνουν τη μάχη κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή.
Όχι με διάθεση νοσταλγίας, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα.
Οι δαπάνες υγείας των νοικοκυριών, μας φέρνουν στην τέταρτη υψηλότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. φθάνοντας στο 2,8% του ΑΕΠ.
Ένα σύστημα με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που «σπρώχνει» όσους έχουν την δυνατότητα σε ιδιωτικά κέντρα υγείας.
Πίσω από τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού για το ΕΣΥ εν μέσω καραντίνας, η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ θέλει να τεμαχίσει το ΕΣΥ και να το παραδώσει σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην έκθεση Πισσαρίδη δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων.\
Η αναγέννηση του ΕΣΥ πέρα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρέπει να λάβει υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, τις εξελίξεις στις πολιτικές υγείας, τους νέους κινδύνους αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία.
Στηρίζεται στις ίδιες βασικές αρχές:
Πρώτα και κύρια ΙΣΟΤΗΤΑ. Καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη του κράτους. Ο πολίτης δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετείται μέσω γνωστού ή χρημάτων.
Δεύτερον ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Το νέο ΕΣΥ δεν οικοδομείται χωρίς γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης. Με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένη λειτουργία.
Τρίτον ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Νέος ιατρικός χάρτης και σύνδεση με σύστημα πρωτοβάθμιας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει σήμερα.
Τέταρτον ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Αντιμετώπιση της ηλικιακής ανισορροπίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών παραμένει υψηλός, οι νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.
Καταθέτουμε σήμερα 11+1 προτάσεις για νέες αναγκαίες αλλαγές, τις νέες πολιτικές που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα.
1. Σύγχρονες Αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
Η καμπάνα της πανδημίας μας προειδοποίησε.
Είναι ώρα να προετοιμασθούμε.
Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ με αρμοδιότητες, μέσα και προσωπικό, ώστε να διαδραματίζει αποτελεσματικό ρόλο στα θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, να ανταποκρίνεται άμεσα σε όποιο κίνδυνο προκύψει στο μέλλον, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ.
Σε κάθε Περιφέρεια- με συνεργασία και έλεγχο των εκλεγμένων αρχών της Αυτοδιοίκησης-, δημιουργείται ειδική υπηρεσία Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής, με εκπαιδευμένο προσωπικό.
Αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ σε θέματα πρόληψης-προαγωγής της υγείας, του παρέχει στοιχεία, αλλά και αναλαμβάνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε περιπτώσεις επιδημιών.
Αναβάθμιση του ρόλου της ιατρικής εργασίας και άμεση λειτουργική διασύνδεση με τον ΕΟΔΥ.
2. Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπό δημόσια Εποπτεία και Έλεγχο.
Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη την χώρα με συμμετοχή Κέντρων Υγείας, δημοτικών πολυϊατρείων και συμβεβλημένων μονάδων και ιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης).
Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού για όλους τους πολίτες και γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες ιατρούς.
Θέλουμε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που να μπορεί με κινητά συνεργεία να φθάνει στο σπίτι μας όταν έχουμε ανάγκη. Όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού.
Ένα δίκτυο με ενιαίους κανόνες, διαφάνεια, ενιαίες παροχές και εγγυημένη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.
Έμφαση στην πρόληψη. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τα παιδιά, εθνικό σχέδιο προ συμπτωματικού ελέγχου και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.
Με τον ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικό ταμείο, να αξιολογεί, να ρυθμίζει, να θέτει κανόνες στην αγορά, να αξιοποιεί την δημόσια δαπάνη.
3. Σύγχρονα- λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία
Με αξιοκρατική πρόσληψη Διοικήσεων. Με βάση προκηρύξεις, κριτήρια, διαφανή αξιολόγηση.
Νοσοκομεία με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.
Με ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας.
Είναι μια μεγάλη αλλαγή που θα δώσει δυνατότητα αξιοποίησης όλου του εξοπλισμού των Νοσοκομείων, αλλά και οικονομικής αναβάθμισης του προσωπικού του (με το κόστος να καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς).
Με επαρκή αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί και την αξιοποίηση όλων των δωρεών.
Αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Ανάπτυξη και ανακατανομή των Νοσοκομειακών μονάδων με βάση τις πληθυσμιακές χωροταξικές ανάγκες και τα νέα συγκοινωνιακά δίκτυα.
Επιτέλους δεν είναι δυνατό στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν 17 Νοσοκομεία του ΕΣΥ (ορισμένα σε ακατάλληλα κτίρια και με κακές κτηριακές συνθήκες λειτουργίας) και να μην υπάρχει ένα (1) σύγχρονο Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.
Επενδύσεις σε υποδομές ,εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες.
Όχι άλλη μείωση του ΠΔΕ, οι υποδομές καταρρέουν.
Ψηφιακός μετασχηματισμός και στα δημόσια Νοσοκομεία, με εισαγωγή συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, ιατρικών αρχείων και εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο.
Ο ασθενής να έχει τον ψηφιακό του φάκελο, και να αυτοματοποιηθεί η επικοινωνία των Νοσοκομείων με τους οικογενειακούς γιατρούς και τους ασθενείς.
4. Δημιουργία κέντρων Χρόνιων Παθήσεων του ΕΣΥ.
Εκατομμύρια πολίτες πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, με πολλούς να πάσχουν από 2 και 3 νοσήματα μαζί.
Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών απορροφά το 75% των δαπανών Υγείας, με αποσπασματικές πρακτικές που είναι αδύνατον να αξιολογηθούν τόσο για την ποιότητα, όσο και την αποτελεσματικότητά τους.
Προτείνουμε την δημιουργία Κέντρων χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
Τα Κέντρα χρόνιων Παθήσεων στεγάζονται και λειτουργούν σε Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας, αλλά ως αυτόνομες μονάδες.
Να μπορεί ο διαβητικός, ο καρκινοπαθής, ο νεφροπαθής, να έχουν άμεση πρόσβαση, συνεχή παρακολούθηση, αξιοπρεπείς συνθήκες για τις θεραπείες τους.
Τα κέντρα αυτά ενισχύονται από το «Βοήθεια στο σπίτι» που πρέπει να αναβαθμιστεί με μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας.
5. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό.
Με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.
Σύγχρονα οργανογράμματα ώστε να μπορούμε να προκηρύσσουμε άμεσα-χωρίς καθυστέρηση όλες τις θέσεις που εκκενώνονται λόγω παραίτησης ή συνταξιοδότησης.
Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών. Η προσπάθεια των υγειονομικών πρέπει να αμείβεται, αλλά και να προσελκύεται επιστημονικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
Να μη χάνονται από το ΕΣΥ έμπειρα-ικανά στελέχη που λόγω των αμοιβών μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
6. Σύγχρονο σύστημα μεταφοράς των ασθενών.
Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ ενισχύονται σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Αναδιοργάνωση των αεροδιακομιδών, αλλά και των θαλασσίων διακομιδών με πλωτά, στελεχωμένα και εξοπλισμένα ασθενοφόρα. Στόχος να καλυφθεί αποτελεσματικά ολόκληρη η επικράτεια.
7. Η Υγεία στα νησιά
Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, στα νησιά. Με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό.
Κάθε νησί θα έχει ένα Κέντρο Υγείας (σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο) και τα πολύ μικρά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο γιατρό.
Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την τηλεϊατρική.
Δημιουργώντας ένα πολυδύναμο φορέα στην Αθήνα που θα καλύπτει όλες τις ειδικότητες-ειδικά τις επείγουσες-με δυνατότητα επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο.
Ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς που θα έρθουν στο ΕΣΥ στα νησιά, με δυνατότητα για πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.
Με δυνατότητα να μετατίθενται σε δομή του ΕΣΥ της επιλογής τους μετά από συγκεκριμένο χρόνο υπηρεσία στο νησί.
……………… . ………………
8. Σύγχρονη Ιατρική Εκπαίδευση.
Αναμορφώνουμε ριζικά και τολμηρά το σύστημα για την απόκτηση ειδικότητας.
Με νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων.
Με νέο σύστημα rotation στην εκπαίδευση.
Με αυστηρή τήρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Με βελτίωση των συνθηκών και των αποδοχών για τους ειδικευόμενους.
Έμφαση στην έρευνα.
Μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με τις Ιατρικές σχολές και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και τη συνέργεια με άλλες επιστήμες (Βιολογία, Χημεία , μηχανολογία κλπ)
……………… . ………………
9. Ψυχική Υγεία-Εξαρτήσεις.
Άμεση ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης με τη μετάθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα γενικά Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της «κοινότητας» (Αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, κλπ)
Αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους εφήβους και τα παιδιά, που σήμερα υπολειτουργούν.
Εθνικό Σχέδιο δράσης για τις εξαρτήσεις.
Είναι αδιανόητο να μην έχουμε ακόμη ένα τέτοιο σχέδιο από την Κυβέρνηση, ενώ οι συνθήκες του covid-19, επιβάλλουν άμεσα ειδικά μέτρα για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Όχι μόνο για τις εξαρτήσεις από νόμιμες ή παράνομες ουσίες, αλλά και για το τζόγο και το διαδίκτυο.
……………… . ………………
10. Νέα Φαρμακευτική Πολιτική.
Προτεραιότητα η ελάφρυνση των ασφαλισμένων και ειδικά των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.
Μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκου, για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους.
Δωρεάν εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ενισχύουμε με συγκεκριμένα πρωτόκολλα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Αυξάνουμε την διείσδυση γενόσημων με κίνητρα. Όπως μηδενική συμμετοχή στους άνω των 65 για όλα τα χρόνια νοσήματα αποκλειστικά για συνταγογράφηση γενόσημων.
Οι «επιστροφές και εκπτώσεις» από τις εταιρείες υπολογίζονται και καταλογίζονται κατά μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες.
Δίδονται όμως κίνητρα για έρευνα και επενδύσεις σε σύγχρονη παραγωγή φαρμάκων.
Επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας φαρμάκων ως ανεξάρτητη αρχή.
……………… . ………………
11. Κανόνες και έλεγχος στον Ιδιωτικό Τομέα.
Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας οφείλει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η εξατομικευμένη ανάθεση του ελέγχου για κάθε ιδιωτικό Νοσοκομείο σε ομάδες έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων και διοικητικών στελεχών του Υπουργείου Υγείας.
……………… . ………………
11+1 Καταλύτης η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Αύξηση της χρηματοδότησης από το 4,5% στο 6% του ΑΕΠ. Με προοπτική εξίσωσης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Αλλαγή όμως σημαίνει και επενδύσεις.
Από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό Τομέα ιδιαίτερα όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Με όρους διαφάνειας και εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Και μια καινοτόμα πρόταση, που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.
Προτείνουμε τον ενιαίο προγραμματισμό των πόρων, από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την Υγεία.
Από Προϋπολογισμό, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανασυγκρότησης.
Αλλά και από τις Ιδιωτικές Δωρεές που είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορεί να γίνονται έξω από κάθε προγραμματισμό των πραγματικών αναγκών.
Κοινός προγραμματισμός για τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ με ιεραρχημένες και σαφείς προτεραιότητες.
Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όλοι εσείς που σήμερα τιμάτε την ιστορία μας,
Όλοι εσείς που δεν λείψατε από καμία μάχη,
Όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι η Πολιτική είναι πάνω απ’ όλα μια πάλη ιδεών, αξιών και διεκδικήσεων που στο κέντρο τους έχουν τον ανθρώπινο αγώνα για ευημερία, ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία,
Ακούμε, νιώθουμε, εισπράττουμε τον παλμό, την αγωνία, την καταπίεση που ζει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Δέκα χρόνια κρίσεων και ύφεσης και αυτό το βαρύ φορτίο δεν λέει να τελειώσει, αλλά μεγαλώνει με την πανδημία.
Η ανασφάλεια στην υγεία, στην οικονομία, οι απειλές στα σύνορά μας, δεν μας καλούν αλλά μας επιβάλλουν να τρέξουμε γρήγορα στο μέλλον.
Ένα σχέδιο ανασύνταξης και ανάκαμψης της χώρας , μέσα από ευρύ διάλογο, κοινωνικό και πολιτικό είναι για μας προτεραιότητα.
Είναι το αναγκαίο άλμα προς τα μπρος.
Σχέδιο που δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει η ΝΔ.
Φυσικά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι κολλημένοι στο παρελθόν.
Αυτό εξάλλου έκανε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά.
Έτσι κατοχύρωσε την ιδεολογική και πολιτική του ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία.
Ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του, χωρίς να ξεχνά τις ανάγκες της εποχής του.
Αυτός ο αγώνας είναι όρος επιβίωσης αλλά και εξέλιξης των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Είναι ο διαρκής αγώνας για πρόοδο απέναντι στη Συντήρηση.
Απέναντι σε αυτούς που φορούν μια άλλη μάσκα, αυτή του σοσιαλδημοκράτη και προσπαθούν να μας μιμηθούν, χωρίς επιτυχία.
Είναι το νήμα που δένει το χθες με το αύριο.
Τις αναμνήσεις με τις ελπίδες μας.
Τη γενιά της Μεταπολίτευσης με τις σημερινές και αυριανές γενιές που κληρονομούν έναν κόσμο εύθραυστο, επισφαλή, απειλητικό.
Η πρότασή μας για το ΕΣΥ λοιπόν, είναι μια παρακαταθήκη και για το μέλλον.
Είναι ένα απλωμένο χέρι εκτίμησης, αναγνώρισης και εμπιστοσύνης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που κρατά τις ζωές μας στα χέρια του.
Είναι ένα διαγενεακό συμβόλαιο που επιμερίζει δίκαια την φροντίδα των νεότερων με την πρόνοια των μεγαλύτερων.
Που κάνει τη νέα γενιά να νιώθει και να είναι πιο ασφαλής.
Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο που σπάει ανισότητες, που μεταφέρει πόρους, υπηρεσίες και δυνατότητες, από τους ισχυρούς στους μη προνομιούχους, στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας.
Η προοδευτική παράταξη είναι εδώ.
Για να φέρει τη νέα προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Αυτή είναι η ιστορία μας.
Αυτή είναι η ταυτότητά μας.
Αυτές είναι οι αξίες μας.
ΜΑΖΙ με τον ελληνικό λαό προχωράμε.
Αυτή είναι η νέα σελίδα για την Παράταξη και την πατρίδα.
Νέα σελίδα προοπτικής και ελπίδας.
ΕΜΕΙΣ θέλουμε και μπορούμε.
ΕΣΥ έχεις τη δύναμη στα χέρια σου να κάνεις ξανά την παράταξη μεγάλη.
Για μας αξία έχεις πάντα ΕΣΥ.