Μιλώντας στην ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο η κυρία φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορές στη Βελούδινη Επανάσταση στην Τσεχοσλοβακία και την πτώση του παραπετάσματος στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας μια νέα «επανάσταση» στην Ευρώπη η οποία τα επόμενα χρόνια θα αγγίξει κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονομίας.
«Η Ευρώπη δεν έχει ιστορία κομμάτων και πολιτικής, κανόνων και κανονισμών, νομισμάτων και αγορών, αλλά ανθρώπων και οραμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Τσέχος πολιτικό και συγγραφέα που πρωταγωνίστησε στην Άνοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη επανάσταση.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε τρείς βασικές προτεραιότητες της προεδρίας της, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη που θα μιλάει τη γλώσσα της εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο, θα προωθήσει ένα New Deal για το κλίμα και θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική στις νέες τεχνολογίες. «Δεν αρκεί να παλέψει μόνη της η ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ευθυνόμαστε μόνο για το 9% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων. Πρέπει να εμπνευσμένε και άλλες χώρες να μας ακολουθούσουν», τόνισε η κυρία φον τνερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ μπορεί να πετύχει το στόχο να γίνει ουδέτερη στις εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με την ίδια η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες είναι ένας τομέας που η ΕΕ μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς. «Είμαστε υπερδύναμη στο εμπόριο, οι βιομηχανίες μας είναι πολύ σημαντικές και κατασκευάζουν το 1/3 των δορυφόρων, οι εταιρείες μας κατέχουν το 40% στις ευρεσιτεχνίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της τεχνολογίας, προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες μας στην ψηφιακή εποχή».
Αναφορικά με τη μετανάστευση η κυρία φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός του θανάτου 39 μεταναστών μέσα σε ένα φορτηγό που διέσχισε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί πότε. «Η ΕΕ πάντα θα προσφέρει καταφύγιο σε εκείνους που χρειάζονται διεθνή προστασία αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους», τόνισε η ίδια, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για ένα εύρυθμα λειτουργούν σύστημα Σένγκεν .
Η κυρία φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε τέλος και στην ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, μιλώντας πρώτη φορά δημοσίως για ένα προσωπικό της ζήτημα. «Όταν ήμουν μικρό κορίτσι και ζούσα στις Βρυξέλλες, είδα την αδελφή μου να πεθαίνει σε ηλικία 11 ετών από καρκίνο. Δεν θα ξεχάσω τον αβάσταχτο πόνο των γονιών μου»