ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Παρατείνεται η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος είναι ήδη στα σκαριά, με τροπολογία, η οποία φέρνει αλλαγές και στις αποφυλακίσεις με αναπηρία.
Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πλεονάζουν κατά 1000, με σοβαρές όπως αναφέρει το υπουργείο επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση τους.
Ειδικότερα, εάν ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί τελέσει ένα αδίκημα μετά την έξοδο του από τις φυλακές και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής, αναφέρει το iefimerida.gr.
-Παραμένουν οι εξαιρέσεις για τις αποφυλάκιση, σε αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου όπως για παράδειγμα ανθρωποκτονίες, βιασμούς, ληστείες, σωματεμπορία, αποπλάνηση, κλπ
-Αλλάζει το άρθρο 110Α για τις αποφυλακίσεις με αναπηρία, με τον ρόλο του δικαστή να ενισχύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει την δυνατότητα, όπου έχει αμφιβολίες για το ποσοστό αναπηρίας του κρατουμένου, θα έχει την δυνατότητα να ζητεί επανεξέταση, ή νέα πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.
-Επιπλέον, γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία. Το βούλευμα της αποφυλάκισης δηλαδή, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέπεται και να συλλαμβάνεται ο κρατούμενες.
«Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει μια ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική η οποία κατά την κράτηση εστιάζει στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ μετά την αποφυλάκιση δίδει έμφαση στην επανένταξη και την προφύλαξη από την υποτροπή. Άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, στα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) καταγράφεται είτε μείωση είτε σταθεροποίηση» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.