govApp: «Εννέα μήνες από τότε που πρωτολειτούργησε η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το γνωστό gov.gr, τώρα μεταφέρεται στην κυριολεξία στο κινητό μας, το κράτος έρχεται πια στα χέρια μας.
Η είσοδος στην εφαρμογή του gov.gr γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ή web banking – Για λόγους ασφαλείας, δεν παρέχεται η δυνατότητα απομνημόνευσης των κωδικών αυτών, ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση στην εφαρμογή σε τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα
Μία εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται, από απλές εξουσιοδοτήσεις μέχρι ληξιαρχικές πράξεις, αλλά και να μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο από όπου κι αν βρίσκεται». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, για την παρουσίαση της εφαρμογής govApp και της πλατφόρμας ανοιχτών δεδομένων data.gov.gr.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία, η οποία έχει ένα ψηφιακό αποτύπωμα, δεν είναι μόνο μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική τομή, που έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφορά στον πολίτη. «Ψηφιακό κράτος σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ψηφιακή οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι ψηφιακές επικοινωνίες σημαίνουν τελικά ασφάλεια, ταχύτητα, ευκολότερη καθημερινότητα για όλους», τόνισε.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών δεδομένων στη νέα εποχή. «Θέλω να τονίσω ότι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται και με το άνοιγμα της πύλης data.gov.gr. Είναι μία πλατφόρμα, η οποία παρέχει πρόσβαση σε 38 σειρές δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ό,τι γνωρίζει για το κράτος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για τους δικούς του σχεδιασμούς. Αλλά, βέβαια, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων», επεσήμανε.
Επιπλέον, έδωσε συγχαρητήρια στην ηγεσία και στα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσέθεσε ότι «πρόκειται για μία σειρά από διαδοχικά βήματα της χώρας προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε τον δρόμο για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει, μετά από τη Γερμανία και την Αυστρία. Απόδειξη ότι καλύπτουμε πια, με πολύ γρήγορο ρυθμό, την τεχνολογική απόσταση που μας χώριζε από άλλες προηγμένες χώρες».
«Είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό την πλατφόρμα του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και την πλατφόρμα για τη διάθεση ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έρχεται η καθεμία με τον τρόπο τους να ενδυναμώσουν την κοινωνία των πολιτών, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή για το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δίνει στους πολίτες πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους από όπου και αν βρίσκονται και ουσιαστικά πρόκειται για έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με πολλαπλές λειτουργίες.
«Ο ριζικός ανασχεδιασμός της πλατφόρμας data.gov.gr αποτελούσε μία σημαντική εκκρεμότητα της χώρας. Πλέον, η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του Δημοσίου -από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα- θα αποτελέσει πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων», υπογράμμισε.
Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, η εφαρμογή του gov.gr, το govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ τους, καθώς πλέον μπορούν να δουν εύκολα και στις φορητές συσκευές τους όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά για λογαριασμό τους, όπως υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις και πιστοποιητικά.
Μέσω των gov.gr και govApp κάθε πολίτης διαθέτει μία «θυρίδα», όπου αποθηκεύονται ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του, ενώ αντίστοιχες θυρίδες έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα του με άλλους πολίτες, ενώ πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλει να συνδιαλλαγεί, ακόμα και μέσω του κινητού του.
Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η εύκολη και γρήγορη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το κράτος μέσω οποιασδήποτε συσκευής, ανεξαρτήτως εάν ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι, το γραφείο ή εν κινήσει.
Εκτός από τη διαχείριση και την κοινοποίηση υφιστάμενων εγγράφων, η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και την έκδοση νέων εγγράφων. Σε πρώτη φάση είναι δυνατή η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο η εφαρμογή επιτρέπει διαδικτυακή πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr έως ότου να ενσωματωθούν και αυτές στο περιβάλλον της.
Το govApp παρέχει, μάλιστα, την πρόσθετη δυνατότητα ελέγχου της γνησιότητας των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών εγγράφων, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του συστήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το μοναδικό μωσαϊκό (QR code) του εκτυπωμένου εγγράφου με την κάμερα του κινητού τους και τότε το πρωτότυπο έγγραφο θα εμφανίζεται ολόκληρο στη οθόνη τους και θα μπορούν να κάνουν αμέσως αντιπαραβολή.
Η πύλη gov.gr προσφέρει, πλέον, 822 υπηρεσίες, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες διέθετε 750, και έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τις 1.000. Στο οικοσύστημα του gov.gr εντάσσεται και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν, επίσης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης ποινικού μητρώου και η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης παρουσιάστηκε, επίσης, η νέα πύλη του ελληνικού κράτους data.gov.gr, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ερευνητές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα.
Ήδη, έχουν ενσωματωθεί 38 σειρές δεδομένων, οι οποίες υπάγονται σε εννέα θεματικές ενότητες. Με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι φορείς του Δημοσίου θα τροφοδοτήσουν το data.gov.gr με στοιχεία, μετατρέποντας την πλατφόρμα σε ολοκληρωμένο αποθετήριο ανοικτών, ελεύθερων και αυστηρά ανώνυμων δεδομένων.
Η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων εκτιμάται ότι μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την Ψηφιακή Στρατηγική, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ, Άρης Σωτηρόπουλος.
Ν. Αρμένης