Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
«Έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε προκλητικές δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να συνεχίσει αυτή τη ρητορική για τους δικούς του λόγους. Το δικό μας μήνυμα όμως όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».
Τα παραπάνω ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός, Στέλιος Πέτσας, το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
“Η κίνηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα.
Εμείς συνεχίζουμε σταθερά να επισημαίνουμε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Εφόσον η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις, να αρχίσουμε τις συζητήσεις, προκειμένου να οριοθετήσουμε επιτέλους τις θαλάσσιες ζώνες προς το καλό των λαών όλης της περιοχής” σημείωσε.
“Η επιστολή που δόθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από τον κ. Δένδια, προκειμένου να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιέχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι θεωρούμε πως η Τουρκία, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται, αποτελεί παράγοντα αστάθειας, απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή και την ειρηνική συνύπαρξη. Και για αυτόν τον λόγο θέτουμε το ζήτημα υπόψη του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι αρμόδιο να εφαρμόζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επομένως, κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε όλα τα φόρα για να αναδεικνύουμε ποιος προκαλεί και ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας. Το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν.
Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση” τόνισε. Σχετικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε ότι “Έχουμε ένα τρίπτυχο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Το πρώτο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό και το τρίτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει και σοβαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς προωθεί και την απασχόληση και την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε θέματα αιχμής. Αυτό το τρίπτυχο έρχεται να συμπληρώσει τις δραστηριότητες που έχουμε αναλάβει σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ημερομηνία για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι, όλο το τελευταίο διάστημα, συνομιλούμε με τους Γάλλους φίλους μας για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά η Ελλάδα δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Πρέπει κανείς να μεγιστοποιήσει το όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις πάντα με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά μια σύνθετη άσκηση που επιβάλλει λεπτούς χειρισμούς και διπλωματικούς και δημοσιονομικούς. Αυτά θα τα δούμε, λοιπόν, στην πορεία και όταν θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις, τότε θα τις έχετε. Το πλέγμα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης εν μέσω, μάλιστα, αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βασίζεται σε μία λέξη: Εμπιστοσύνη.
Όσο λοιπόν -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε ερμηνεύονται ως συνετές, ανάλογες με την έκβαση των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και στη σωστή κατεύθυνση, τόσο η εμπιστοσύνη παραμένει ισχυρή. Αυτό απέδειξε και η πολύ επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου πριν από λίγες ημέρες με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Αυτό, λοιπόν, κοιτάμε να διαφυλάξουμε: Την εμπιστοσύνη. Το βασικό είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με σεβαστό στα χρήματα των φορολογούμενων”.
Για την στήριξη της οικονομίας
Όλες οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται ότι η Κυβέρνηση κάνει αυτό που χρειάζεται και στο υγειονομικό και στο οικονομικό επίπεδο, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Θα ήθελε περισσότερα η κοινωνία στο οικονομικό επίπεδο; Φυσικά. Γιατί μέσα στο Καλοκαίρι είδαμε ότι κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας, υπέστησαν μια οικονομική καταστροφή. Υπήρξε μια μεγάλη πτώση στον τζίρο και στα εισοδήματα χιλιάδων συμπολιτών μας.
Αυτοί, λοιπόν, θα πρέπει να υποστηριχθούν και θα στηριχθούν από την Κυβέρνηση. Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων. Αντιμετωπίζει και τα πρόσκαιρα προβλήματα σε όσους είχαν απώλεια τζίρου το Καλοκαίρι, αλλά δίνει και μακροπρόθεσμη προοπτική, στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και των εισφορών. Έτσι ώστε να έχουμε και αναπτυξιακό πρόσημο στην πολιτική μας, αλλά και να μένει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε νοικοκυριό. Και αυτά θα τα αναπτύξουμε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να νιώσουν ότι αυτός ο Χειμώνας, παρότι είναι δύσκολος, θα περάσει. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη μέση του ποταμιού, θα περάσουμε με ασφάλεια στην απέναντι όχθη.
Για τον κορωνοϊό
Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός δείκτης, που τον παρακολουθούμε: Είναι ο ρυθμός μετάδοσης, το Rt, το οποίο έχει πέσει αυτή τη στιγμή στο 0.72, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό.
Ήταν 0,85 την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ξεπεράσει το 1 την προ-προηγούμενη, που σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μετά τις αρχές Αυγούστου, όταν άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων, αποδίδουν. Και αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες ακούνε ξανά τους ειδικούς, προσέχουν περισσότερο, εφαρμόζουν τα μέτρα και στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους.
Έτσι θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα. Άρα, αναμένουμε μία αποκλιμάκωση αυτό το διάστημα των κρουσμάτων, εφόσον εξακολουθήσουμε να τηρούμε όλοι μας τα μέτρα. Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή όταν θα πλησιάσουμε στην έξαρση και των εποχικών ιώσεων, όπως είναι η γρίπη.
Και γι’ αυτό το λόγο, έχουμε προμηθευτεί φέτος έναν αριθμό – ρεκόρ εμβολίων για τη γρίπη, τα οποία θα ξεκινήσουν σχετικά νωρίς, στοχευμένα, προκειμένου να έχουμε πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ πέρυσι ήταν 3,1 και πρόπερσι 2,1.