Τα μέτρα που άρχισαν από σήμερα να ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα και οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα ισχύοντα μέτρα.
Διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι.
Επίσης όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένο από τον EMA.
“Όχι στην επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς”
Ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών. “Η κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει. Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.
Διευκρίνισε δε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται αλλά με την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα το Σύστημα Υγείας θα αντέξει.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι με το πρωτόκολλο στην εκπαίδευση διαπιστώνεται ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα. Ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση και ενδεχομένως να υπάρξει πρωτόκολλο ασφάλειας για σχολικές εκδρομές.