Η εκτίμηση για τις απώλειες αφορά κατ’ εξοχήν τις μεγάλες περιφέρειες όπου συνωστίζονται τα γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλές από τις μεταγραφές από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, υποψήφιους των ΑΝΕΛ και ορισμένους από την περίφημη «Γέφυρα». Δηλαδή, την κίνηση των κεντροαριστερών που συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ιδαίτερες δυσκολίες θα υπάρξουν για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην παλαιά Β’ Αθηνών, καθώς η κατάτμηση της περιφέρειας σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες μπορεί να φέρει και μεγάλες ανατροπές.
Το μυστήριο της Β’ Αθηνών και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, μία από τις πολύ μεγάλες περιφέρειες της χώρας, υπολογίζεται ότι με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38% η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει 7 με 8 βουλευτές, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό γύρω στο 26%-27% θα εκλέξει 3, ίσως και 4 βουλευτές.
Με δεδομένο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχουν περίπου εξασφαλίσει την εκλογή τους, λόγω της παρουσίας τους στην κυβέρνηση και της προβολής τους από τα media. Αυτό σημαίνει ότι μένει μία έδρα (ή ενδεχομένως και δύο) για γνωστά πρόσωπα όπως η Αννέτα Καββαδία και η Ελένη Αυλωνίτου, που επιζητούν την επανεκλογή τους. Ομως η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, αφού στην εν λόγω περιφέρεια κατεβαίνουν υποψήφιοι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και κυρίως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ. Ποιος θα καταφέρει να κόψει το νήμα; Αν κερδίσει την έδρα η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θα αφήσει έξω γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών εκλέγονται παραπάνω βουλευτές, συνολικά 18, άρα υπολογίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει άνω των 7 βουλευτών, ανάλογα και με το ποσοστό της, και το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από 4 έως 5 βουλευτές. Στον Νότιο Τομέα το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Νίκος Παππάς: και λόγω της προηγούμενης απόδοσής του στις εκλογές του 2015, όπου είχε έρθει πρώτος, και λόγω της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα. Αγνωστο είναι αν οι διάφορες υποθέσεις όπως η υπόθεση Πετσίτη θα του κοστίσουν. Πάντως την έδρα την έχει εξασφαλισμένη. Γιάννης Μπαλάφας και Νίκος Ξυδάκης θεωρείται ότι πάνε καλά. Αρα μένει μία εδρα, το πολύ δύο. Ομως στην περιφέρεια έχει μπει μια μεταγραφή από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου που μπορεί να κάνει την έκπληξη. Αυτό σημαίνει ότι γνωστά ονόματα όπως η Θεανώ Φωτίου ή ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης θα αποχαιρετήσουν το Κοινοβούλιο, όπως επίσης ότι θα μείνει εκτός Βουλής και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Ποιοι μένουν εκτός στον Δυτικό Τομέα
Στον Δυτικό Τομέα θα γίνει σφαγή. Η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα κατακτήσει 4-5 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ από 2 έως 3. Ομως στην περιφέρεια κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο οποίος πιθανώς θα έρθει πρώτος. Με αποτέλεσμα να μένουν προς πλήρωση 1 με 2 έδρες.
Ποιοι θα καταφέρουν να εκλεγούν; Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θεωρείται επίσης φαβορί παρά τα όσα έχουν συμβεί με το ευρωψηφοδέλτιο και τις επαφές του με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, που τον εξέθεσαν στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς λόγω της πείρας του, των παλαιών δεσμών του με τους ψηφοφόρους και των επαφών του με οργανώσεις και με την Εκκλησία, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί και πάλι νικητής. Σε αυτήν την περίπτωση θα δώσουν μάχη για μία έδρα γνωστά ονόματα, όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ποιος από τους τρεις θα εκλεγεί; Πάντως, εκτός φαίνεται ότι θα μείνει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ.
Η μάχη της Α’ Αθηνών
Στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει πολύ υψηλό ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα περιοριστεί σε 2 με 3 βουλευτές. Η εκλογή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τον κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Να μην εκλεγεί κάποιος από τους τρεις, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εκλέξει τρεις βουλευτές, θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι μένουν έξω η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Ράνια Σβίγκου.
Σφαγή και στη Θεσσαλονίκη
Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κερδίσει μάξιμουμ 4 έδρες. Ομως το ψηφοδέλτιο έχει ενισχυθεί με δύο γυναίκες που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους. Είναι η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και η σημερινή υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν, τότε θα μείνουν έξω πολύ γνωστά ονόματα καθώς για τις άλλες δύο έδρες θα δώσουν μάχη ο Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Στη Β’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία ή δύο έδρες. Σε περίπτωση που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κερδίσει δύο έδρες, λογικά θα τις καταλάβουν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μία έδρα, ένας εκ των δύο θα μείνει εκτός Βουλής.
Πρώτος στα Χανιά ο Σταθάκης
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε πολλές περιφέρειες της υπόλοιπης επικράτειας, με γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν μάχη επιβίωσης. Όπως στα Χανιά, όπου όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει μόνο μία έδρα και συνεπώς οι Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης θα δώσουν σκληρή μάχη για το ποιος θα επικρατήσει και θα μπει στη Βουλή. Οι πληροφορίες από τα Χανιά θέλουν τον Γιώργο Σταθάκη να αφήνει πίσω του τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και έχει κοπεί από την επικαιρότητα με εντολή πρωθυπουργού.