Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο Ποτάμι εν όψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού οι διαφορετικές απόψεις και ομάδες βρίσκονται στην κυριολεξία στα μαχαίρια.
Δύσκολα θα εμφανιστεί ενωμένη η -ούτως η άλλως μικρή- Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού την επομένη της ψηφοφορίας, με τις φυγόκεντρες τάσεις προς τα άλλα κόμματα – πόσω μάλλον που τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνα.
Ηδη το Ποτάμι βρίσκεται τριχοτομημένο: Ο ένας –ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης– έχει τοποθετηθεί αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας, ενώ οι φήμες τον θέλουν να βρίσκεται με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος το διαψεύδει (χλιαρά). Η θετική ψήφος του έχει προκαλέσει ένα μπαράζ επιθέσεων στα social media, με τον ίδιο να διαμηνύει ότι «δεν τρομοκρατείται».
Χρήστες του Τwitter έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με σχόλια του τύπου:
«Φωλιά έχουν οι εθνοπροδότες!»
«”Δεν είναι να κακό να γίνει μια ΜΚΟ που να λέει ότι ο σκοπός μου είναι η διδασκαλία και η διάδοση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό” δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης!»
«Σπύρος Δανέλλης Ρεπούσης της αριστεράς και της προοδουσίας…..»
«Γνωστός στην πιάτσα και ως ο Σπύρος ο Εφεδρείας! #2_κι_έπεσες #Δανέλλης»
«Σπύρος Δανέλλης 1996-2000: Βουλευτής Ηρακλείου του «Συνασπισμού 2009 – 2014: Ευρωβουλευτής Πα.Σο.Κ 2015 – σήμερα: Βουλευτής Ν. Ηρακλείου “Το Ποτάμι” Μια ζωή Λούφα ο Αρχιτέκτων και τώρα υμνεί τον Τσίπρα που λέει ότι σέρνει τον παλαβό ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία»
«Οι 151 βουλευτές που θεωρείται ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα,προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση του μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ είναι: 145 του ΣΥΡΙΖΑ. Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος Έλενα Κουντουρά Κώστας Ζουράρις Σπύρος Δανέλλης Γιώργος Σαρίδης»
Ο Σπύρος Δανέλλης αναγκάστηκε να απαντήσει στις επιθέσεις
Το κύμα επιθέσεων κατά του Ποταμιού αλλά ειδικά κατά του κ. Δανέλλη ήταν τόσο μεγάλο που ο βουλευτής αναγκάστηκε να απαντήσει με ανάρτησή του:
«Η σταθερά πατριωτική στάση του Ποταμιού τους χαλάει τη σούπα. Γι’ αυτό και το απονενοημένο μπαράζ αήθων επιθέσεων από τα troll εθνολαϊκισμού και ψευδεπίγραφου φιλελευθερισμού. Άξιος ο μισθός τους, αλλά οι βουλευτές του Ποταμιού δεν τρομοκρατούνται #topotami
Γρηγόρης Ψαριανός κατά Ποταμιού για τη Novartis
Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμοιράς έχουν δηλώσει ευθέως ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και οι δυο αναμένεται να είναι υποψήφιοι με την Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες. Ηδη άλλωστε ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το κόμμα του. Χθές, όταν με αφορμή τις καταγγελίες του «προστατευόμενου μάρτυρα» Μανιαδάκη, που πλέον είναι κατηγορούμενος, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση «ΕΑΝ οι καταγγελίες αληθεύουν, τότε τίθεται θέμα λειτουργίας του πολιτεύματος», ο Γρηγόρης Ψαριανός έριξε τα καρφιά του στους (πρώην;) συντρόφους του:
Αν οι καταγγελίες Α Λ Η Θ Ε Υ Ο Υ Ν; Τι εννοείτε φίλοι μου; Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει περί τίνος πρόκειται; Τι είναι Πολάκης, Παπαγγελόπουλος, Καμμένος, Παππάς, Γαβρόγλου, Βούτσης, Κατρούγκαλος κλπ και, κυρίως, ΤΣΊΠΡΑΣ; Μάς δουλεύετε;
Τρεις θα ψηφίσουν θετικά για τη Συμφωνία
Η τρίτη ομάδα αποτελείται από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Μαυρωτά. Και οι 3 δηλώνουν οτι βλέπουν θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών, διατηρούν όμως επιφυλάξεις. Πρώτη επιφύλαξη είναι η ερμηνεία που δίνουν στην συμφωνία οι Σκοπιανοί καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας για παράδειγμα, προκάλεσαν αντιδράσεις και δεύτερες σκέψεις στους βουλευτές και στον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη-
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε μετά τις δηλώσεις Ζάεφ ο Γιώργος Αμυράς:
«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».
Ενώ την ίδια στιγμή οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν πυροδότησαν πλήθος σεναρίων για προσέγγιση του Ποταμιού με την Νέα Δημοκρατία.
Δεν είναι όμως μόνο οι δηλώσεις των σκοπιανών που προβληματίζουν τους βουλευτές του Ποταμιού που βλέπουν θετικά την Συμφωνία. Είναι και η χρήση που θα κάνει της θετικής τους ψήφου, η κυβέρνηση.
Οπως διευκρινίζουν, σε περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να μετρήσει την πιθανότατα θετική τους ψήφο στην συμφωνία, σαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τότε θα καταψηφίσουν… iefimerida.gr