Σε μία πολιτική και θεσμική εκτροπή εξελίσσεται η υπόθεση του Καμμένου ο οποίος απειλή τους πάντες προκειμένου να διασωθεί μαζί με την ΚΟ των Ανελ. Ξεκινά σήμερα μία ιδιαιτέρως κρίσιμη εβδομάδα η οποία θα κρίνει εν πολλοίς κι αν θα χαθεί η όποια αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει απομείνει.
Τα επόμενα 24ωρα θα επιβεβαιωθούν ή όχι τα σενάρια περί αλλαγής του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διασωθεί ο Πάνος Καμμένος ή και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τον τελευταίο πάντως να αρνείται ότι θα δεχθεί κάτι τέτοιο.
Ουσιαστικά, τις επόμενες ώρα θα φανεί αν το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στον πανικό της απώλειας της δεδηλωμένης και υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και τα μισόλογα του προέδρου των ΑΝΕΛ θα δώσει μια ακόμη μαχαιριά στη Δημοκρατία μεθοδεύοντας ντροπιαστικές διαδικασίες και για την αριστερά αλλά και για τη Βουλή γενικότερα.
Ένας αγώνας πάντως που δείχνει μάταιος για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του εταίρος αλλά και η σύνθεση της έτσι και αλλιώς οριακής πλειοψηφίας που διαθέτει έχουν βαλθεί να του προκαλούν καθημερινά πλέον προβλήματα.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμες τροποποιήσεις.
Επισήμως, η εισήγηση του κ. Βούτση δεν περιλαμβάνει αλλαγή στο άρθρο 15 για την σύνθεση και συγκρότηση ΚΟ, όμως, τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του κοινοβουλίου διακινείται πλήθος σεναρίων για «χειρουργικές» παρεμβάσεις προκειμένου να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ ή για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποτυπώσει την δεδηλωμένη «κουρελού» που έλαβε στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης. Σενάρια που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα οι διακινητές τους να προσανατολίζονται σε ηπιότερες κινήσεις.
Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στον 9.84 την Κυριακή υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην «οντότητα» των ΚΟ ούτε θα μεταβληθούν τα κατώτατα όρια διατήρησης τους αλλά θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών που όπως είπε γίνεται «νομοθετικά».
Ο κ. Βούτσης προχώρησε μάλιστα σε έναν μάλλον υποκειμενικό διαχωρισμό υποστηρίζοντας ότι «δεν συνιστά ουσιώδη αλλαγή» για την λειτουργία του κοινοβουλίου η ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών αρχηγών.
Είναι προφανές ωστόσο ότι η οποιαδήποτε συζήτηση στην συγκεκριμένη επιτροπή δεν αφορά γενικά στον ρόλο των αρχηγών αλλά συγκεκριμένα των επικεφαλής των ΚΟ και άρα στον πυρήνα του Κανονισμού.
Ένα από τα σενάρια άλλωστε που προκρίθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφέρει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα διατηρούν τα προνόμιά τους (μετακλητούς, γραφείο, παρεμβάσεις σε συζητήσεις πολιτικών αρχηγών, ντιμπέιτ κ.α.) ακόμα και αν τους εγκαταλείψουν οι βουλευτές τους και χάσουν την ΚΟ.