Παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα λήγουν στις 30 Ιουνίου, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορισμό νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, πρόεδρο και εισαγγελέα.
Τζανακόπουλος: «Διατηρούμε σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές μας»
Μάλιστα, αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση ηγεσία στη δικαιοσύνη, απάντησε «ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει 10 Ιουνίου στον ΠτΔ (σ.σ. μια εβδομάδα μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όχι την ακριβώς επομένη, 3 Ιουνίου) και οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως είπε,. στις 7 Ιουλίου, με το πρόσχημα της μη διατάραξης των πανελληνίων εξετάσεων.
Εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει τελικά αυτή την πραξικοπηματική ενέργεια, το βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ωστόσο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει το Διάταγμα ως την 30η Ιουνίου ημέρα που έληγε η θητεία Κουτζαμάνη.
Πλέον, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει την 1η Ιουλίου, όταν η σημερινή ηγεσία του Αρείου Πάγου θα έχει αποχωρήσει. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό Διάταγμα, η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή.
Η ΝΔ προειδοποιεί την «υπό προθεσμία» κυβέρνηση Τσίπρα
Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά έντονα στις σχετικές πληροφορίες, από την επομένη κιόλας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Απόψε, σε νέα ανακοίνωσή της, η ΝΔ προειδοποιεί αυστηρά τον Αλέξη Τσίπρα και την «υπό προθεσμία» κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, πολύ περισσότερο σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Τζανακόπουλος: Δεν θα μείνουν ακέφαλοι οι θεσμοί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με νεότερη δήλωσή του, τα μεσάνυχτα, όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά… κατηγόρησε την ΝΔ ότι εκείνη είναι που επιχειρεί να την χειραγωγήσει!
Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Τζανακοπουλου
“Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Η χώρα έχει σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών. Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου; Ποιον αλήθεια φοβούνται;”
Παπαθεοδώρου (ΚΙΝΑΛ): Μην τολμήσουν
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Κίνημα Αλλαγής. Ο βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου στηλιτεύει τις «καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» στην Δικαιοσύνη.
Οπως αναφέρει: «Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία».
Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτηρίζει «απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» και προειδοποιεί: «Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».
Για «προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος» κάνει λόγο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης σχετικά με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύσει τις επιλογές της Δικαιοσύνης.
Μανιτάκης: «Προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος
Ο κ. Μανιτάκης σε δήλωσή του στην «Καθημερινή», σχολιάζοντας την πληροφορία πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, τονίζει πως πρόκειται για «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος». Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές.
Η δήλωση του κ. Μανιτάκη
«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.
Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Ε
χει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο κ. Μανιτάκης θίγει και το συνταγματικό ζήτημα σχετικά με το ποια κυβέρνηση –η παρούσα ή μία υπηρεσιακή– θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. «Για να τις διενεργήσει η παρούσα», τονίζει, «θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.
Η κυβέρνηση όμως στις δηλώσεις που έκανε, προκηρύσσει εκλογές χωρίς να επικαλεστεί τέτοιο λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση, μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά, οφείλει να παραιτηθεί και να διοριστεί μια υπηρεσιακή, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό είναι το συνταγματικά επιβεβλημένο και κοινοβουλευτικά ορθό»