ΣΕΙΣΜΟΙ: Όταν στις 16 Ιανουαρίου 2015 ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η επιστημονική του ομάδα δημοσιοποίησαν τη μελέτη τους στο Πανεπιστήμιο Cornell, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου και έγκριτοι σεισμολόγοι τέθηκαν σε επιφυλακή για τα προσεισμικά σήματα που καταγράφηκαν στον σταθμό της Κερατέας και αφορούσαν στην Κεντρική Ελλάδα.
Η μελέτη που ήταν αναρτημένη στον έγκυρο ιστότοπο του Πανεπιστημίου και εν συνεχεία αναδημοσιεύτηκε στο zougla.gr ήταν στη διάθεση της κάθε αρχής και μάλιστα βάσει της επιστημονικής εργασίας ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με επιστολή του, προειδοποίησε τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για τα σήματα της Ομάδας ΒΑΝ και ζήτησε την ενίσχυση του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου με την εγκατάσταση επιπλέον τεσσάρων φορητών σταθμών για την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων είναι εμφανής πλέον, ωστόσο σύμφωνα με την κοινή λογική, οι σεισμοί δεν προβλέπονται απλά κάποια κύματα τους ίσως μπορέσουν να δώσουν σήμα για κάποιο μεγάλο γεγονός στο άμεσο μέλλον και έτσι να αποφευχθούν ζημιές ή και θάνατοι. Πάντως όλοι οι σεισμολόγοι της χώρας είναι σε επιφυλακή φοβούμενοι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, έναν πανίσχυρο σεισμό μέσα στην Ελλάδα και κυρίως από την κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα.
Τα πιο πιθανά σημεία εκδήλωσης ενός τέτοιους σεισμού σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι η Στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο πέλαγος, η Πελοπόννησος, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη. Ο κύριος Τσελέντης, Χουλιάρας και Βαρώτσος μέσω δηλώσεών τους, ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη των σεισμών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΟ gein.noa.gr