Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αρθεί το καθεστώς προστασίας από τον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis, «Μάξιμο Σαράφη», είναι ο συγκεκριμένος μάρτυρας, καθώς σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η άρνησή του να καταθέσει, έχει και συνέπειες.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» ως προστατευόμενος μάρτυρας, είναι υποχρεωμένος να καταθέτει κάθε φορά που τον καλούν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα οι εισαγγελικές Aρχές, σύμφωνα με νομικές πηγές.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, με τον ρόλο της εισαγγελικής αρχής, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, κάλεσε τον μάρτυρα να καταθέσει και όφειλε να προσέλθει.
Η άρνησή του αυτόματα δημιουργεί και θέμα άρσης του καθεστώτος προστασίας στο οποίο συμφώνησε να ενταχθεί.
Όπως προσθέτουν οι νομικές πηγές, την ενδεχόμενη άρση του καθεστώτος προστασίας του μάρτυρα μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας εφόσον πιστοποιηθεί η άρνησή του να καταθέσει, κάτι που πιστοποιείται στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη».
Την άρση του καθεστώτος προστασίας του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» ζήτησε και το ΚΚΕ μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την άρνησή του να προσέλθει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).
Πηγές της Προανακριτικής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε την Τετάρτη καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η Επιτροπή την Πέμπτη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο της άρσης του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.
Η Προανακριτική Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Ωστόσο, μέλη ανέφεραν ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.