Στο βρετανικό κοινοβούλιο, μία από τις παλαιότερες κοινοβουλευτικές παραδόσεις είναι τα debates: Ένας βουλευτής θέτει, εφόσον το επιθυμεί, προς συζήτηση ένα θέμα, ο πρόεδρος καλεί όποιους βουλευτές θέλουν να πάρουν θέση υπέρ ή κατά και ακολουθεί ψηφοφορία.
Τη δημοκρατική αυτή παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας υιοθέτησε για πρώτη φορά στο κομματικό γίγνεσθαι η Νέα Δημοκρατία, στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής. Εκεί εξελέγησαν τα οκτώ αιρετά μέλη, που μαζί με τα ex officio απαρτίζουν τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, ενώ εγκρίθηκαν ομόφωνα οι τροποποιήσεις του κανονισμού λειτουργίας των Περιφερειακών Οργανώσεων.
Σε ένα ζήτημα, όμως, επελέγη για πρώτη φορά να γίνει συζήτηση με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και μετά ψηφοφορία. Πρόκειται για την πρόταση που αφορά στο ασυμβίβαστο των θέσεων Aντιδημάρχου, Aντιπεριφερειάρχη και προέδρου νομικού προσώπου ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για την υποψηφιότητα εκλογής προέδρου ή μέλους στη Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας και Δημοτικής Τοπικής Επιτροπής. Υπέρ της πρότασης μίλησε ο Νίκος Παπαδόπουλος, στέλεχος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη και κατά μίλησε ο Βασίλης Τσιάκος, Δήμαρχος της Καρδίτσας.
Τελικά το ασυμβίβαστο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά η διαδικασία που ακολουθήθηκε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο πνεύμα που εισάγουν σταδιακά στο κόμμα ο πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γραμματέας Γιώργος Στεργίου.