Πρόωρες εκλογές
To Reuters προαναγγέλλει διάγγελμα Τσίπρα και πρόωρες κάλπες επικαλούμενο…. φήμες στις αγορές, η χρηματιστηριακή πλατφόρμα του πρακτορείου μεταδίδει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται «να απειλήσει με εκλογές τις επόμενες ημέρες», και θολά κέντρα πλειοδοτούν τα τελευταία 24ωρα σε «χειρουργικές» διαρροές περί τραπεζικού κινδύνου και νέας απειλής αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Εάν δεν πρόκειται για συντονισμένη παραγωγή fake news με άρωμα χρηματιστηριακών παιγνίων, θα μπορούσε να είναι και στοχευμένη προβοκάτσια με στόχο τη ναρκοθέτηση της ανοιχτής αξιολόγησης και, κυρίως, την πυροδότηση μιας νέας κρίσης τύπου ντόμινο στην ευρωζώνη με μοχλό τον εύκολο, αδύναμο κρίκο που λέγεται Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν καμία από τις δύο εκδοχές και, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν το «fake κλίμα» που διαμορφώνεται ενδεικτικό των πιέσεων που θα ασκηθούν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, δε, δείχνουν και τις χθεσινές πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters περί διαγγέλματος Τσίπρα και πρόωρων εκλογών ως το αποκορύφωμα του – διεθνούς και εγχώριου – παιχνιδιού σκοπιμοτήτων των τελευταίων ημερών.
Το παρασκήνιο μιας ψεύτικης είδησης
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η έντονη, επίσημη απάντηση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που καταλογίζει ευθέως στον συντάκτη του δημοσιεύματος προσπάθεια «να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση» και καταλήγει σημειώνοντας «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο».
Ακόμη πιο αποκαλυπτικό είναι το παρασκήνιο πίσω από την επίμαχη «είδηση»: Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του tvxs.gr και κατά παράβαση της πάγιας – σε βαθμό… πρωτοκόλλου – πρακτικής ενός μέσου του βεληνεκούς του Reuters, οι υπεύθυνοι του διεθνούς πρακτορείου σε επικοινωνία με το πρωθυπουργικό Γραφείο αρνήθηκαν να ανασκευάσουν και να διορθώσουν την ψευδή πληροφορία, την απέδωσαν σε πρωτοβουλία ανεξάρτητου χρηματιστή-μπλόγκερ και, εν τέλει προκάλεσαν την οργισμένη κυβερνητική αντίδραση.
Πέραν άλλωστε της «υπόθεσης Reuters», κυβερνητικοί παράγοντες βλέπουν παιχνίδια σκοπιμοτήτων και πίσω από συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για αυξημένους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα – ισχυρισμούς που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάθε άλλο παρά συνάδουν με τις διαπιστώσεις που έκανε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.
Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου – δανειστών
Υπό αυτό το κλίμα, και μετά και την θυελλώδη πανευρωπαϊκά παρένθεση των ολλανδικών εκλογών, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Όπως επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών – μια τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μπορεί να επέλθει «προσύμφωνο» τεχνικής συμφωνίας σε όλα τα θέματα πλην του εργασιακού.
Όπως αναφέρει το tvxs.gr σε πιο συγκρατημένους τόνους, υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης δήλωνε την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση σε τέσσερα μέτωπα – το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
[irp posts=”118028″ name=”«Ετοιμάζεται να απειλήσει με εκλογές ο Τσίπρας»”]
Οι συγκλίσεις και το χρονοδιάγραμμα του Μαίου
Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, πάντως, διαβεβαίωναν χθες ότι έχει επέλθει σχετική πρόοδος στο θέμα του ασφαλιστικού, με τους δανειστές να αποδέχονται πλέον σταδιακή εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις μετά το 2020 και σε βάθος τριετίας και με την κυβέρνηση να επιδιώκει περαιτέρω παράταση του χρονοδιαγράμματος σε βάθος πενταετίας.
Αντιθέτως, άκαμπτη παραμένει η στάση του ΔΝΤ στα εργασιακά, όπου το θετικό σενάριο για την ελληνική πλευρά θα ήταν πλέον η μετάθεση του θέματος στην επόμενη αξιολόγηση – σενάριο πάντως που ακόμη μοιάζει αβέβαιο.
Σε ό,τι αφορά, δε, τα χρονοδιαγράμματα, οι ίδιες πηγές θεωρούν πλέον ως ρεαλιστικό ορίζοντα για την τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο – «λίγο πριν, λίγο μετά το Πάσχα», είναι η χαρακτηριστική φράση κυβερνητικού στελέχους – και για το συνολικό, πολιτικό πακέτο (με τα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα) το Eurogroup της 22ας Μαίου.
Νικόλ Λειβαδάρη