Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Τσιόδρας: Τη σημασία της δημιουργίας του πρώτου ελληνικού rapid τεστ για τον κορονοϊό και του βασικού στοιχείο του, των αντισωμάτων, ανέδειξαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος καθηγητής στο ΕΚΠΑ Βασίλης Γοργούλης.
Μιλώντας στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές», ο κ. Γοργούλης τόνισε ότι τo βασικό στοιχείο του rapid test είναι τα αντισώματα και ξετύλιξε το κουβάρι που οδήγησε στην κατασκευή του. «Η παραγωγή των αντισωμάτων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020 πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Προβλέψαμε ότι αυτό που συμβαίνει στη μακρινή Κίνα ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στην Ελλάδα», δήλωσε συγκεκριμένα. Εστιάζοντας στη διαδικασία, δήλωσε: «Δεν μπορείτε να φαναστείτε πόσες ώρες, τι αγωνίες, τι δυσκολίες έχουμε περάσει. Υπήρξε μια συστράτευση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και αυτή δείχνει το πολύ σημαντικό δυναμικό που έχει η χώρα και το οποίο οφείλει η πολιτεία και να το αντιληφθεί και ο ελληνικός λαός, ότι πρέπει να το αξιοποιήσει».
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που είναι συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα που ανακάλυψε το διαγνωστικό τεστ, εξήρε το έργο του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη. «Ο καθηγητής Γοργούλης έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά η οποία συνεχίζεται και η ομάδα όλη των καθηγητών του Πανεπιστημίου μάς βοηθάει όχι μόνο στα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και στη διαγνωστική του ιού, στη μοριακή αλληλούχιση, δηλαδή να κοιτάξουμε το γονιδίωμα, RNA του ιού, να βρούμε τρόπους που ο ιός εξελίσσεται ώστε να τον αντιμετωπίσουμε και να παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα τον κορονοϊο» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «τα μονοκλωνικά αντισώματα όταν τα αναπτύξει μια χώρα από μόνη της δίνει έναν άλλον αέρα. Το να τα προωθήσει στη διαγνωστική φτιάχνοντας φτηνά τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον ελληνικό χώρο και βεβαίως σε συνεργασία και με πανεπιστήμια του εξωτερικού -είναι κάτι πιο δύσκολο-, να αναπτυχθούν θεραπευτικές εφαρμογές».
Ο καθηγητής Χρήστος Κίττας, καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, είπε πως πρόκειται να μπει στη διαδικασία παραγωγής μόλις τελειώσουν όλα τα διαδικαστικά θέματα, πολύ σύντομα.
«Τα αντισώματα θα είναι πολύ χρήσιμα για τους συμπολίτες μας που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια και δεν θα αναπτύξουν ανοσία» επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Παράλληλα, ο κ. Γοργούλης επισήμανε ότι τα αντισώματα αυτά για να γίνουν θεραπευτικά, γίνεται η διαδικασία «εξανθρωποίησης» τους και τότε είναι κατάλληλα να μπουν σε κλινικές δοκιμές και αφού περάσουν τα τρία στάδια των κλινικών δοκιμών, μετά περιμένουν έγκριση για να χορηγηθούν στους ασθενείς.
Ο καθηγητής Γοργούλης διαπίστωσε με την ερευνητική του ομάδα «ότι ερευνώντας νεκροτομικό υλικό ασθενών με covid-19 πως ένα ποσοστό των κυττάρων είναι γηρασμένα. Δηλαδή ο ιός μπορεί να προκαλεί γήρανση».
Aναφερόμενος στους Έλληνες επιστήμονες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό η επιστήμη να συνεχίσει το έργο της σε καιρούς δύσκολους».