Εορτολόγιο: Βλάσιος, Βλάσης, Βλάσος, Βλασία, Βλασούλα. Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα. Αυγή, Αυγούλα.
11 Φεβρουαρίου: Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας – Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323 μ.Χ.).
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους. Η φιλανθρωπική δραστηριότητα εκαλλιεργείτο στην ψυχή του από την αγάπη προς τον Θεό και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Η Εκκλησία τον δέχθηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας.
Επί της βασιλείας του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν ανηλεώς με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή. Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης. Όμως ο Άγιος, μετά την θαυματουργική του επέμβαση του Θεού, διασώθηκε. Εξοργισθέντες τότε οι εχθροί της πίστεως τον αποκεφάλισαν το 316 μ.Χ.. Έτσι, ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος έλαβε από τον Κύριο της δόξας το στέφανο του μαρτυρίου.
Η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Φερωνύμως βλαστήσας, ὡς δένδρον εὔκαρπον, ἱεράρχα Κυρίου Βλάσιε ἔνδοξε, μαρτυρίου τοὺς καρποὺς κόσμῳ προήγαγες καὶ θαυμάτων δωρεάς ἀναβλύζεις δαψιλῶς, ὡς θεῖος ἱερομάρτυς τοῖς καταφεύγουσι πάτερ τῇ ἀντιλήψει τῆς πρεσβείας σου.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
660 π. Χ.: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.
1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.
1929: Υπογράφεται στο Λατερανό της Ρώμης η συνθήκη, που αναγνωρίζει το Βατικανό ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Κράτος της πόλεως του Βατικανού», ανάμεσα στον Ιταλό δικτάτορα Μουσολίνι και τον καρδινάλιο Γκασπάρι, εκπρόσωπο του Πάπα Πίου ΙΑ’.
1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.
1939: Το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη και η Ιταλία την κυριαρχία του Βατικανού πάνω στο έδαφός της.
1945: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομμουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.
1959: Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν για την επίλυση του Κυπριακού. Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του, Αντνάν Μεντερές, η συμφωνία για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Λίγο αργότερα (19 Φεβρουαρίου 1959), η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).
1964: Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca Cola στη χώρα μας.
1971: Στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ υπογράφουν συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών στο θαλάσσιο βυθό.
1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, όταν εκλέγεται αρχηγός των Τόρις (των Συντηρητικών).
1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Σέξπιρ και του Ντίκενς
1979: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αναλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν.
1990: Απελευθερώνεται ο Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης στις φυλακές Victor Vester, στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν.
Γεννήθηκαν σαν σήμερα: Το 1466 η Ελισάβετ της Υόρκης, βασίλισσα της Αγγλίας, το 1776 ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, το 1847 ο Τόμας Έντισον, Αμερικανός εφευρέτης, το 1881 ο Κάρλο Καρά, Ιταλός ζωγράφος, το 1909 ο Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, Αμερικανός σκηνοθέτης, το 1915 ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, Άγγλος συγγραφέας, που πολέμησε στην Ελλάδα ενάντια στους Γερμανούς, το 1917 ο Σίντνεϋ Σέλντον, Αμερικανός συγγραφέας, το 1944 η Ρία Δελούτση, Ελληνίδα ηθοποιός, το 1965 ο Στέλιος Ρόκκος, Έλληνας τραγουδοποιός, το 1969 η Τζένιφερ Άνιστον, Αμερικανίδα ηθοποιός, το 1977 ο Μάικ Σίνοντα, Αμερικανός μουσικός (Linkin Park)και το 1983 ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.
Σαν σήμερα πέθαναν: Το 244 ο Γορδιανός Γ’, Ρωμαίος αυτοκράτορας, το 641 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος, το 731 οΠάπας Γρηγόριος Β΄, το 1503 η Ελισάβετ της Υόρκης, βασίλισσα της Αγγλίας, το 1650 ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός, το 1799 ο Λάζαρος Σπαλαντζάνι, Ιταλός φυσιοδίφης, το 1868 ο Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, Γάλλος αστρονόμος, το 1948 ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σοβιετικός σκηνοθέτης, το 1963 η Σύλβια Πλαθ, Αμερικανίδα συγγραφέας, το 2000 ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος σκηνοθέτης, το 2010 ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν, Άγγλος σχεδιαστής μόδας, το 2012 ο Αλέξανδρος Σχινάς, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος και το 2012 η Γουίτνεϋ Χιούστον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.