Εορτολόγιο: Ιάσιμος, Σίμος, Ιασίμη, Σίμη. Ισίδωρος, Σιδέρης, Ισιδώρα, Δώρα.
4 Φεβρουαρίου: Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης – O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς, και ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385 – 412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α’ (412 – 444 μ.Χ.).
Σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.
Επιζητώντας όμως την ησυχία για να δύναται να ασχοληθεί με το έργο της ζωής του, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι’ αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης. Αργότερα δέχεται την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέγεται πανηγυρικά ηγούμενος στο μοναστήρι του.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρείται μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων. Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β΄ του Μικρού (408 – 450 μ.Χ.), ο Άγιος αναφαίνεται με μεγάλη υπόληψη και σπουδαίο κύρος στην Εκκλησία.
Έλεγχε με παρρησία τους αμαρτάνοντες, φώτιζε τους πάντες με τον θείο του λόγο, νουθετούσε τους άρχοντες, υπεστήριζε τους κλονιζόμενους και ήταν η «μούσα της ημετέρας αυλής», όπως αποκαλούσε αυτόν ο ιερός Φώτιος (Επιστολή 2, 44). Συνέγραψε αρκετές πραγματείες, ως και πλήθος επιστολών, από τις οποίες σώζονται 2.012, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις θείες και σωτήριες Γραφές. Εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’
Ἐν σοί Πάτερ ἀκριβῶς διεσώθη τό κατ᾽ εἰκόνα· λαβών γάρ τόν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καί πράττων ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μέν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δέ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διό καί μετά Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὅσιε Ἰσίδωρε τό πνεῦμά σου.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφία κοσμούμενος, παντοδαπεί ευκλεώς, τοις Αόγοις εκόσμησας, την Εκκλησίαν Χρίστου, Ισίδωρε Όσιε, συ γαρ δι’ εγκράτειας, σεαυτόν εκκαθάρας, πράξει και θεωρία, διαλάμπεις εν κοσμώ, δι’ ων μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.
Κοντάκιον
Ἦχος α’
Ἑωσφόρον ἄλλον σε ἡ Ἐκκλησία, εὑραμένη ἔνδοξε, ταῖς τῶν σῶν λόγων ἀστραπαῖς, λαμπρυνομένη κραυγάζει σοι· Χαίροις παμμάκαρ, Θεόφρον Ἰσίδωρε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1848: Στη Γαλλία, καταργείται οριστικά και επίσημα ο Μαύρος Κώδικας και κατά συνέπεια το σκλαβοπάζαρο.
1867: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Κεφαλονιά (23 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο), με εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Σκοτώνονται 224 άνθρωποι και καταρρέουν 2.612 σπίτια.
1900: Μολυσμένο βρέθηκε το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο υδραγωγείο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρέθηκε δίπλα στο υδραγωγείο.
1920: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση Λονδίνο-Νότια Αφρική. Το αεροπλάνο έκανε ενάμιση μήνα να φτάσει στον προορισμό του, πραγματοποιώντας πολλές ενδιάμεσες στάσεις.
1924: Επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του βενιζελικού βουλευτή Θεόδωρου Πάγκαλου και του αντιπολιτευόμενου συναδέλφου του Αθανασίου Τζώνη. Ο Τζώνης προκληθείς ραπίζει τον Πάγκαλο, που τον απειλεί με το περίστροφό του, αλλά αφοπλίζεται από τον βουλευτή Άρτας.
1943: Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.
1945: Αρχίζει στη Γιάλτα της Κριμαίας η συνδιάσκεψη μεταξύ Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, για την ανακατάταξη της μεταπολεμικής Ευρώπης.
1950: Έξι μήνες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, στελέχη της Αριστεράς ιδρύουν τη «Δημοκρατική Παράταξη», που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της ΕΔΑ.
1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή είχαν υψώσει τη γαλανόλευκη.
1960: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες Ελλάδας και Κοινής Αγοράς.
1961: Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
1971: Η εταιρεία Rolls Royce, το βρετανικό σύμβολο ποιότητας, κηρύττει πτώχευση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους Βρετανούς πολιτικούς ως «η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία».
1992: Στη Βενεζουέλα, ο Ούγκο Τσάβες με το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 (Movimiento Bolivariano Revolucionario 200, MBR-200) πραγματοποιεί απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες.
2000: Βγαίνει στα καταστήματα το ηλεκτρονικό παιχνίδι The Sims που θα πουλήσει πάνω από 6,3 εκατομμύρια αντίγραφα στις Η.Π.Α. και 58 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.
2000: Ο Βόλφγκαγκ Σύσελ αναλαμβάνει καγκελάριος της Αυστρίας παρά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές.
2003: Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί την κοινοπολιτεία Σερβίας και Μαυροβουνίου.
2005: Ο Πασκάλ Γιοαντιμνατζί αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Τσαντ.
2006: Παραίτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1872 ο Βούλγαρος επαναστάτης Γκότσε Ντέλτσεφ, το 1892 ο Ισπανός επαναστάτης Αντρές Νιν, το 1897 ο καγκελάριος της Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρντ, το 1902 ο αμερικανός αεροπόρος, Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε με το αεροπλάνο του τον Ατλαντικό, το 1906 ο γερμανός πάστορας και θεολόγος, Ντίτριχ Μπονχόφερ, που εκτελέστηκε από τους Ναζί για την αντιστασιακή δράση του, το 1913 η Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ, το 1917 ο Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Σικελιώτης, το 1941 ο πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι Λαϊσένια Καράζε, το 1947 ο Έλληνας τραγουδιστής Κώστας Καράλης, το 1972 ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Τζιοβάνι, και το 1981 ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής Τζέισον Καπόνο.
Σαν σήμερα πέθαναν: Το 211 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος, το 708 ο Πάπας Σισίνιος, το 1461 ο Ουαλός ιδρυτής της δυναστείας των Τυδώρ Όουεν Τυδώρ, το 1843 ο ήρωας τη επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το 1928 ο Ολλανδός φυσικός Χέντρικ Λόρεντζ, το 1936 ο Γερμανός ναζιστής Βίλχελμ Γκούστλοφ, το 1940 ο Σοβιετικός αξιωματούχος της μυστικής αστυνομίας Νικολάι Γιεζόφ, το 1991 η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα, το 1995 η Αμερικανίδα συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ, το 2001 ο Έλληνας συνθέτης Ιάννης Ξενάκης, το 2010 ο Έλληνας φιλόσοφος Κώστας Αξελός, το 2011 ο πρωθυπουργός της Αϊτής Μαρσιάλ Σελεστέν και το 2012 η Αγγλίδα βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Φλόρενς Γκριν.