Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
«Δραματική αποδεικνύεται δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο» όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) με βάση τους αριθμούς που κατέγραψε η εξαμηνιαία έρευνά του σχετικά με τα αποτελέσματα της εκπτωτικής περιόδου.
Όπως γνωστοποίησε ο σύλλογος με ανακοίνωσή του, οι αριθμοί έδειξαν ότι μόνο το 12,4% των εμπόρων είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρσι, περισσότεροι από τους μισούς είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στους 10 είδαν τον τζίρο τους να πέφτει πάνω από 50%.
«Προφανώς βυθίστηκαν οι εμπορικές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών με πτώση που ξεπέρασε το 75%, ενώ στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πτώση ήταν κοντά στο 40% και στις τοπικές αγορές τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, με πτώση που κυμάνθηκε στο 25%» όπως σημειώνεται.
Σημείο προβληματισμού αποτελεί για τον ΕΣΑ ότι οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους (48,7%), επέλεξαν μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο χρηματοδότησης, ενώ το 32,4% των επιχειρήσεων αποφάσισε να μην ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, είτε γιατί δεν ήθελε ή γιατί δεν μπορούσε. Έτσι, υπογραμμίζει ο ΕΣΑ, αποδεικνύεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το βασικό εργαλείο που στήριξε τους μικρούς και χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Επίσης στο ερώτημα τι χρειαζόμαστε από αύριο, ο εμπορικός κόσμος φαίνεται να απαιτεί λύση στο θέμα των ενοικίων, διευκόλυνση στη χρηματοδότηση και βέβαια ρύθμιση των οφειλών, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο, κάτι που μας υποχρεώνει όλους να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να κινηθούμε γρήγορα και θαρραλέα. Τα στοιχεία της αγοράς της Αθήνας αντανακλούν την πραγματική κατάσταση του εμπορίου όλης της χώρας. Σήμερα πρέπει να ανακοινωθούν μέτρα που θα δίνουν λύση στο θέμα των μισθωμάτων με ταυτόχρονη στήριξη των ιδιοκτητών, θα ενισχύουν την Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ που πρέπει να εκταμιευτεί μέσα στο Σεπτέμβριο -δίνοντας προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα- και βέβαια να ανακοινωθεί μια γενναία ρύθμιση οφειλών με άρωμα covid- 19, που θα εξασφαλίσει μια σχετική ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Επισημαίνουμε ότι κριτήριο πλέον δεν μπορεί να είναι ο ΚΑΔ, αλλά η πραγματική πτώση του τζίρου που αποδεικνύει ποιος πραγματικά επλήγη από την υγειονομική κρίση. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε κλάδους προς διάσωση, αλλά νοικοκύρηδες όλου του ιδιωτικού τομέα που παλεύουν καθημερινά να σταθούν όρθιοι καλύπτοντας τις υποχρεώσεις τους από όλους τους επιχειρηματικούς τομείς σε όλη τη χώρα. Η πραγματική οικονομία δεινοπαθεί, γι’ αυτό σειρά τώρα έχουν οι δράσεις».