Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Προστασία της Εργασίας: Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας”- Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας…
για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 27η Μαΐου 2021.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι 10 σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι:
«1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της “μαύρης”-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
2. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
3. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και “δικαιώματος αποσύνδεσης”.
4. Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
5. Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
6. Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
7. Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
8. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.
9. Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.
10. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης».
Γ.Μπ.