Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Η μελέτη με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας Julie Walsh-Messinger από το Πανεπιστήμιο του Dayton – μαζί με τους Noah Greenspan και Marcella Debidda από την Πνευμολογική Ένωση Ευεξίας ( Pulmonary Wellness Foundation) και την Δρ Dolores Malaspina από τη Σχολής Ιατρικής Icahn- διαπίστωσε ότι συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, κεφαλαλγία, διάρροια, ανοσμία ή αγευσία και άλλες επιπλοκές διαρκούν για εβδομάδες μετά τη διάγνωση στην πλειονότητα των νέων ηλικιακά ασθενών.
Τα αποτελέσματα πρόσφατης προκαταρκτικής μελέτης σχετικά με τη νόσο COVID-19, έδειξαν πως τα συμπτώματα σε νέους ηλικιακά ασθενείς διαρκούν περισσότερο σε σύγκριση με τους μεσήλικες, γεγονός που αντιβαίνει στην επικρατούσα θεωρία που ισχυρίζεται το αντίθετο.
Η πρόσφατη έρευνα είναι εν αναμονή επιστημονικής αξιολόγησης και διαθέσιμη στο MedRxiv.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 40 φοιτητές 18 έως 21 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό ή νοσούσαν ήπια έως μέτρια από COVID-19. Όπως διαπιστώθηκε, στην πλειοψηφία (51%) των συμμετεχόντων, τα συμπτώματα και οι επιπλοκές διήρκησαν για περισσότερες από 28 ημέρες ενώ για το 30% ξεπέρασαν και τις 50 ημέρες.
Όπως σχολίασε η Walsh-Messinger, τα ευρήματα χρήζουν επιβεβαίωσης μέσα από μελλοντικές και εμβριθείς έρευνες, αποτελούν ωστόσο μια δυνατή ένδειξη ότι η ιατρική και επιστημονική κοινότητα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους νεαρούς ενήλικες ασθενείς με COVID-19 και τη μακρά διάρκεια των συμπτωμάτων τους.
Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που πιθανώς διαδραμάτισαν ρόλο στα προαναφερθέντα συμπτώματα: μελέτησαν μια επιπλέον ομάδα 58 φοιτητών με αρνητικά τεστ κορωνοϊού, ώστε να διακριβωθεί ότι η ηλικία ή το γενικότερο άγχος που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και άλλες εποχικές ασθένειες δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Τέλος, η επικεφαλής ερευνήτρια επεσήμανε πως τα ευρήματα ήταν συνεπή ως προς τις διαφορές των φύλων στη θνησιμότητα και νοσηρότητα της COVID-19 που έχουν αναδείξει άλλες μελέτες. Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, ωστόσο οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο ευάλωτες στο μετά-COVID σύνδρομο και τα παρατεταμένα συμπτώματα.