Δεκάδες δονήσεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα, ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Πάνω από 40 σεισμοί σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 12 ωρών στη Θήβα, την Κυριακή. Μετά τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι, σημειώθηκαν άλλοι 42 μικρότεροι σεισμοί, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 ως 3,4 Ρίχτερ.
Στο μεταξύ, καθησυχαστικός φάνηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ερωτηθείς σχετικά με τον σεισμό 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:00 με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Θήβας.
Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Προέρχεται από τα ρήγματα της περιοχής. Κάτι παρόμοιο είχαμε και πριν από έξι μήνες, αλλά δεν ανησυχούμε».
Πάνω από 30 σεισμοί στην περιοχή της Θήβας το Σάββατο
Περισσότεροι από 30 σεισμοί σημειώθηκαν στη Θήβα το Σάββατο με τον μεγαλύτερο να είναι 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι δονήσεις.
Μέχρι στιγμής, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν πρόκειται για προσεισμούς σε αναμονή ενός μεγαλύτερου γεγονότος και τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ένα σμήνος μικροσεισμών. Σε αυτό πάντως που συμφωνούν είναι πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταγραφή μικρών σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα.
Δεν ήταν όμως μόνο στη Θήβα οι σεισμοί που σημειώθηκαν την ίδια μέρα. Στη Λέσβο το απόγευμα οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σεισμός μικρής ισχύος σημειώθηκε σε Αστυπάλαια και Ηράκλειο Κρήτης.
O διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, επισήμανε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα. «Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε.
Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι’ αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο».