Σεισμός – Ελλάδα: Δεν έχουν καμία επιστημονική βάση τα δημοσιεύματα λένε οι σεισμολόγοι που καλούν τη Δικαιοσύνη να παρέμβει – Χουλιάρας: Να μην πιστεύει ο κόσμος τις ανυπόστατες φήμες.
«Ισχυρός σεισμός πιθανότητα κοντά στην Αθήνα κατά τις επόμενες 36 ώρες» έγραφε ο τίτλος σελίδας στο facebook που προειδοποιούσε τα μέλη της ότι ο εγκέλαδος ετοιμάζεται να χτυπήσει κάπου κοντά στην πρωτεύουσα.
Το μήνυμα αυτό το οποίο αναρτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2019 προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση του Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ Γεράσιμου Χουλιάρα ο οποίος κάνει έκκληση στις Εισαγγελικές Αρχές να επέμβουν αφού η συγκεκριμένη ομάδα στο Facebook η οποία έχει τίτλο «Greece Earthquake Forecast» αναρτά σχεδόν καθημερινά στοιχεία πρόγνωσης σεισμού και ειδικότερα αναρτά σε τι ποσοστό μπορεί να γίνει ισχυρός σεισμός και σε ποιες περιοχές στην Ελλάδα, προκαλώντας σύγχυση και έντονο προβληματισμό σε όσους την παρακολουθούν.
Μεταξύ εκείνων που είδαν την ανάρτηση ήταν και ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος είχε έναν έντονο διαδικτυακό διάλογο με τους χειριστές της ομάδας. Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στο protothema.gr αποκάλυψε πως τα άτομα με τα οποία συνομίλησε ζητώντας τους να κατεβάσουν την «πρόγνωση» μιας και προκαλούν πανικό σε όσους τη διαβάζουν, του απάντησαν επι λέξει: «και τι σε νοιάζει εσένα εδώ είναι ιδιωτική ομάδα». Στις παρατηρήσεις του κ. Χουλιάρα προς τα άτομα αυτά- τα οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή, ουδεμία σχέση έχουν με την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την παρακολούθηση των σεισμών- τον διέγραψαν από διαδικτυακό «φίλο» ενώ συνέχισαν να αναρτούν χάρτες της Ελλάδας που απεικονίζουν σε τι ποσοστό και που είναι δυνατό να γίνει ισχυρός σεισμός.
«Τους τελευταίους δυο μήνες έχουν ξεπηδήσει διάφορα group στο facebook που παρόλο είναι «κλειστές» ομάδας εν τούτοις βγάζουν ανακοινώσεις που είναι δημόσιες από πάρα πολύ κόσμο. Σε αυτές τις ομάδες ανακοινώνονται προγνώσεις σεισμών. Όταν μου εμφανίστηκε μια τέτοια «πρόγνωση» στο δικό μου προφιλ, εκνευρίστηκα και μιλώντας διαδικτυακά με τα άτομα αυτά που έχουν φτιάξει αυτές τις ομάδες τους είπα να σταματήσουν γιατί προκαλούν φόβο στον κόσμο. Αντί αυτού εκείνοι με διέγραψαν» είπε ο κ. Χουλιάρας και πρόσθεσε: «Όταν ο συγχωρεμένος ο Ηλίας Τσιάπας έκανε κάποιες δημοσιεύσεις σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ο ΟΑΣΠ, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έστελνε τον Εισαγγελέα. Τώρα που γίνεται αυτό στο διαδίκτυο και πόσο μάλλον στο facebook δεν πρέπει ο ΟΑΣΠ να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα;»
Το protothema.gr μίλησε και με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος εξήγησε πως οι επιστήμονες όταν έχουν κάποια στοιχεία για ενδεχόμενο σεισμό οφείλουν να ενημερώνουν τόσο τον ΟΑΣΠ όσο και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Πολλοί επιστήμονες δημοσιεύουν τα στοιχεία τους σε επιστημονικά εξειδικευμένα διεθνή περιοδικά. Αυτή είναι και η δουλειά τους. Όταν έχουν κάποια σημαντική ένδειξη για ένα γεγονός τότε θα πρέπει να ενημερώνουν τον ΟΑΣΠ ή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Όσον αφορά αυτές τις ομάδες στο διαδίκτυο εμείς δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση από κανέναν για ενδεχόμενο σεισμό», είπε ο κ. Λέκκας.
Η συγκεκριμένη ομάδα στο facebook εκτός από «σεισμικούς χάρτες» επικινδυνότητας αναρτά και έναν σύνδεσμο που σε παραπέμπει σε διεθνή ιστοσελίδα πρόγνωσης σεισμών για ολόκληρο τον κόσμο η οποία είναι www.quakeprediction.com. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα η οποία υποστηρίζει ότι από το 2005 ασχολείται με την πρόγνωση σεισμών δεν έχει κανένα όνομα επιστήμονα που να υπογράφει τις προγνώσεις αυτές. Μάλιστα οι χειριστές της επισημαίνουν ότι η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 24 Μαίου 2006, 100 χρόνια δηλαδή μετά τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο που είχε γίνει στις 18 Απριλίου του 1906 και είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότεροι από 3000 άνθρωποι, ενώ 28000 κτίρια κατέρρευσαν. Οι χειριστές της ιστοσελίδας αυτής αναφέρουν και μερικές μεθόδους που χρησιμοποιούν για την πρόγνωση σεισμών και είναι: οι αλλαγή στη θερμοκρασία, η συχνότητα μικροσεισμών, η ανθρώπινη συμπεριφορά, οι φάσεις της σελήνης, η περιοδικότητα σεισμικών γεγονότων, η συμπεριφορά των ζώων και η αλλαγή στη θερμοκρασία του νερού. «Δεν γίνεται ο καθένας που θέλει να το παίξει επιστήμονας να αναρτά στο διαδίκτυο προγνώσεις σεισμών. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και θα πρέπει οι Αρχές να ψάχνουν όλους αυτούς που σπέρνουν φόβο. Ο πανικός είναι σα την γρίπη, διαδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Όταν εγώ έλεγα για ισχυρό μετασεισμό ή ο Τσελέντης μας έστελναν στον Εισαγγελέα. Τώρα για αυτές τις ομάδες δεν υπάρχει κανείς να τους σταματήσει;» επισημαίνει ο κ. Χουλιάρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάρτηση της εν λόγω ομάδας στο facebook, στις 18 Ιανουαρίου, που «προέβλεπε» μεγάλο σεισμό κοντά στην Αθήνα σε 36 ώρες, δεν επαληθεύτηκε, αφού κανένα μεγάλο σεισμικό γεγονός δεν καταγράφηκε από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα.
protothema.gr