Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Καφούνης: Την ανάγκη στοχευμένης και αναλογικής στήριξης του λιανεμπορίου, ενόψει της πρόσφατης ζημίας που υπέστησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ούσες για πάνω από μία εβδομάδα πρακτικά κλειστές, ζητάει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
Ο κ. Καφούνης σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το λιανικό εμπόριο, για πρώτη φορά χωρίς τους κλάδους τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων, αλλά και το αναγκαστικό κλείσιμο της αγοράς, σημειώνει ότι έως και το τρίτο τρίμηνο του 2021 η αγορά είχε ξεπεράσει τον τζίρο του τελευταίου έτους κανονικότητας που είναι το 2019, αλλά από τον Νοέμβριο και μετά σταμάτησε η αυξητική τάση και ξεκίνησε η πτώση.
Επίσης γνωστοποίησε ότι ζήτησε και θα λαμβάνει μηνιαίως τις πωλήσεις λιανικής που αφορούν αποκλειστικά την περιφέρεια Αττικής, ενώ σταδιακά έχει ζητήσει το ίδιο να γίνεται και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ώστε να αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της κάθε αγοράς.
Αναλυτικά ο κ. Καφούνης δήλωσε:
«Αισθάνομαι την ανάγκη καταρχάς να ευχαριστήσω την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον πρόεδρό της κύριο Θανόπουλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξαιρετική συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για τη διαμόρφωση ενός πίνακα που θα περιγράφει σωστά το λιανικό εμπόριο χωρίς τους κλάδους των τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων. Οι κλάδοι αυτοί με τις διακυμάνσεις τους και το τεράστιο μέγεθός τους, επηρέαζαν άδικα θετικά ή αρνητικά τα αποτελέσματα, οδηγώντας επιχειρηματίες και κυβέρνηση σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με την καίρια παρέμβαση του θα συνεισφέρει πλέον στη σωστή αντιμετώπιση του λιανεμπορίου, η οποία θα οφείλεται σε αδιάψευστα στοιχεία που βασίζονται σε αντιπροσωπευτικά μεγέθη.
Παράλληλα, με στόχο τη σωστή παρακολούθηση της περιοχής αρμοδιότητας του, ζήτησε και θα λαμβάνει μηνιαίως τις πωλήσεις λιανικής που αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής, ενώ σταδιακά έχει ζητήσει το ίδιο να γίνεται και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ώστε να αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της κάθε αγοράς.
Για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, ο Σταύρος Καφούνης στάθηκε σε δύο μόνο βασικά ευρήματα:
1. Στην Περιφέρεια Αττικής όπως δείχνουν τα στοιχεία, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου της χώρας, αποδεικνύοντας την τεράστια σημασία της εν λόγω περιοχής στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι ώστε να αυξηθεί η δραστηριότητα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
2. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με την νέα τους μορφή, αποδεικνύουν ότι έως και το τρίτο τρίμηνο του 2021 είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τον τζίρο του τελευταίου έτους κανονικότητας που είναι το 2019, όπως σωστά παρουσιάζαμε εκείνη την περίοδο. Από τον Νοέμβριο και μετά σταμάτησε η αυξητική τάση, παρά τα όσα αντίθετα ακούγονταν και ξεκίνησε η πτώση. Τα στοιχεία είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθούν επιδεινούμενα στην ανάλυση του Δεκεμβρίου έως και σήμερα.
Ο Ε.Σ.Α έχοντας πλέον αποδείξει ότι παρεμβαίνει με σοβαρότητα και τεκμηριωμένη φωνή, βασισμένη μόνο σε πραγματικά στοιχεία, τονίζει την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για στοχευμένη και αναλογική στήριξη του λιανεμπορίου, ενόψει της πρόσφατης ζημίας που θα υποστούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ούσες για πάνω από μία εβδομάδα πρακτικά κλειστές, προτείνοντας τα ακόλουθα μέτρα στήριξης:
1. Παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων που λήγουν τέλος Ιανουαρίου, για τουλάχιστον 10 ημέρες.
2. Αναβολή όλων των δηλώσεων με ημερομηνία λήξης το τέλος του μήνα για μία εβδομάδα.
3. Επιδότηση του μισθολογικού κόστους, για την εβδομάδα που οι επιχειρήσεις θα μείνουν ουσιαστικά κλειστές χωρίς δική τους ευθύνη.
Τέλος, η επανεξέταση του μη επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και η δυνατότητα εξόφλησης όλων των οφειλών σε 120 δόσεις, αλλά και η δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση του εμπορίου, στα πρότυπα αυτών που δόθηκαν σε άλλους μικρότερους κλάδους, αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη».