Στις 4:30 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών θα συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να αναλύσουν τα έως τώρα δεδομένα από την επέλαση του κορονοϊού και να διερευνήσουν το τι έρχεται.
Με φόντο το «βουνό» των 71 δισ ευρώ, που κρατάει όμηρο όχι μόνο τις τράπεζες αλλά το σύνολο της οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων, πόσο μάλλον όταν η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, η καθίζηση του Τουρισμού και η διατήρηση- αν όχι αύξηση- των ήδη υψηλών ποσοστών ανεργίας, δημιουργούν τη βάση για μια νέα γενιά προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις), με το δείκτη ΜΕΑ για τον εν λόγω κλάδο να κυμαίνεται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων (48% έναντι 36,1%).
Πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΑ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (61,9%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (56%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (49,6%), των κατασκευών (45,6%) και της μεταποίησης (38,7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,2%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (15,4%). Συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ΜΕΑ (31,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ.
Η συνάντηση θα γίνει μετά τις ανακοινώσεις της Κ. Λαγκάρντ, από τις οποίες υπάρχουν υψηλές προσδοκίες εντός κι εκτός Ελλάδας. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η πτώση είναι σταθερά πάνω από 7%, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες άνω του 10%.