Σε πρωτοφανή κοινοβουλευτικά τερτίπια, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, επιδίδεται η κυβέρνηση επιδιώκοντας να «μπλοκάρει» μελλοντικές εξελίξεις ακόμη και από την θέση της αντιπολίτευσης.
Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου σε 20 και πλέον δημοσιογράφους ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές σχετικά με την ψήφιση του άρθρου 32 «τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες», δήλωση που ερμηνεύτηκε απ όλους ως προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την αναθεώρηση του άρθρου 32 με 180 ψήφους από την παρούσα βουλή, ο Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών έκανε ένα βήμα πίσω.
Μιλώντας στη Βουλή και αφού η Νέα Δημοκρατία είχε χαρακτηρίσει την δήλωση Κατρούγκαλου ως «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού», ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ έκανε λόγο για fake news που έσπευσε, όπως είπε, να υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία.
«Εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο ή ορισμένος αριθμός βουλευτών του να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32. Όσο αυτό ήταν σε επίπεδο φέικ νιους έλεγα πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όπως γεγονότα που υποσκάπτουν τη δημοκρατία. Πληροφορήθηκα όμως ότι επί αυτού του fake news τοποθετήθηκε η ΝΔ. Αυτό είναι τεράστιο ολίσθημα. Εγώ επέκρινα τη ΝΔ γιατί λέει ότι ψηφίζει μια διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί. Τώρα συμπληρώνει το ατόπημα σχολιάζοντας δήλωση που δεν έγινε ποτέ. Αυτό δείχνει πόσο σέβεται τον κοινοβουλευτισμό».
Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος είπε στους δημοσιογράφους όσα είχε πει και νωρίτερα στη κλειστή σύσκεψη των εισηγητών των κομμάτων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τρόπο να απαντήσει στην πονηριά της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να περάσει το άρθρο 32 με 180 άρθρο ψήφους από την παρούσα Βουλή.
Άλλωστε κανένα δημοσιογραφικό κείμενο δεν μιλούσε για δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι θα αποσύρει η κυβέρνηση του άρθρου 32 από την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά για την «πονηριά» του ΣΥΡΙΖΑ που θα απαντά στη κίνηση της ΝΔ, να μην ψηφίσουν ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές το άρθρο 32 προκειμένου αυτό να μην συγκεντρώσει τις 180 ψήφους.
Ντόρα: «Οχι μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από εσάς»
Παίρνοντας τον λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στον κ. Κατρούγκαλο.
«Εμείς κάναμε την τοποθέτηση μας με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα, όταν πάρα πολλά ΜΜΕ μιλούν για δική σας δήλωση. Μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από, δεν αντιλαμβάνεται καν τι ακριβώς σημαίνει η έννοια του ήθους να μην κάνετε σε μας».
Το Μαξίμου εγκαλεί την ΝΔ για… τακτικισμούς
Το μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση λίγο αργότερα, εξαπολύοντας επίθεση στην ΝΔ την οποία κατηγορεί για τακτικισμούς λέγοντας ότι θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια και να ευτελίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το Μαξίμου επιμένει μάλιστα ότι η παρούσα Βουλή «δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.
Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.
Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.
Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Πηγές ΝΔ: Διέψευσε όσα είπε δημοσίως, παρουσία 20 δημοσιογράφων
Απαντώντας πηγές της ΝΔ τόνιζαν: «Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχει πλέον όρια. Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει».
Η ομολογία Κατρούγκαλου
Πάντως ο Γ. Κατρούγκαλος δεν πήρε τίποτα πίσω επί της ουσίας. Οτι δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα προσέλθουν… μαζικά να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και τη μη διάλυση της βουλής με 180 ψήφους στην παρούσα βουλή, διάταξη την οποία ο ίδος ο ΣΥΡΙΖα έφερε. Και τούτο για να μην έχει η ΝΔ την δυνατότητα, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, να αναθεωρήσει στην επόμενη Βουλή το εν λόγω άρθρο με 151 ψήφους, αλλά να απαιτούνται εκ νέου 180 βουλευτές.
Μετά την ντρίπλα της ΝΔ και μπροστά στο φόβο η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας και να αναθεωρήσει το άρθρο σύμφωνα με τη δική της λογική και όχι με την κατεύθυνση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό – ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι στην δεύτερη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά θα απέχουν από το να ψηφίσουν το άρθρο 32 προκειμένου αυτό να μην συμπληρώσει το απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους: «Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».
Με την νέα πραγματικότητα καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο άρθρο τινάζει μόνος του την αναθεώρηση στον αέρα αφού αρνείται να ψηφίσει ένα άρθρο που ο ίδιος έφερε προς αναθεώρηση και ο ίδιος διατύπωσε το περιεχόμενο του ,μόνο και μόνο για να μη δώσει τη δυνατότητα σε μια επόμενη κυβέρνηση να το αναθεώρηση με τη δική της πολιτική λογική
Στελέχη ΝΔ: «Μνημείο αυτοεξευτελισμού, ομολογούν αυτοδυναμία ΝΔ»
Μόλις έγινε γνωστή η φράση του κ. Κατρούγκαλου και τι αυτή, υποκρύπτει κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν:
«Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες…»
Η ντρίπλα της ΝΔ για να μη συμβεί ό,τι και το 2014 με τις πρόωρες εκλογές
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr από χθες, το κόλπο της Νέας Δημοκρατίας που έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ύπνο ήταν η ξαφνική απόφασή της να ψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παρόλο που οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα δύο κόμματα διαφέρουν ουσιωδώς.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεν η προεδρική εκλογή να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά προτείνει, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων στις πρώτες ψηφοφορίες, να ακολουθούν ψηφοφορίες για ένα 6μηνο, με στόχο πάντα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180. Και σε περίπτωση αδιεξόδου, να ακολουθούν προεδρικές εκλογές απευθείας από τον λαό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα του συστήματος και της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση αποτυχίας του κυβερνητικού υποψηφίου για τη θέση του ύπατου πολιτειακού αξιώματος, για παράδειγμα, η χώρα οδηγείται και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει και η ίδια την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά απορρίπτει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Προτείνει 3 ψηφοφορίες, και στην τελευταία να απαιτείται πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών. Σε περίπτωση, μάλιστα, αποτυχίας και για τον αριθμό των 151, να ακολουθεί ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους και να εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Πρόωρες εκλογές, δηλαδή, τέλος.
Ετσι, η απόφαση της Πειραιώς να ψηφίσει την αλλαγή του τρόπου εκλογής ΠτΔ και να λάβει από την παρούσα Βουλή το σχετικό άρθρο 180 ψήφους, άρα στην επόμενη να αρκούν 151 ψήφοι, που είναι πιθανόν να διαθέτει η ΝΔ, για την αναθεώρηση του, ακυρώνει τα όποια σενάρια για «δεξιά παρένθεση», που μπορεί να σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αποτρέπει την ανατροπή μιας κυβέρνησης όπως συνέβη το 2014.
Αυτή ακριβώς την εξέλιξη επιχειρεί να προλάβει ασθμαίνουσα και εκ των υστέρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η ΔΗΣΥ προσπαθεί να μπλοκάρει την ψήφιση άρθρων, στα οποία συμφωνεί, με 180 ψήφους
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα άρθρα της αναθεώρησης στα οποία συμφωνεί μόνο με έναν βουλευτή και όχι με το σύνολο των βουλευτών του, προκειμένου έτσι να μπλοκάρει τη δυνατότητα αυτά τα άρθρα να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 180 ψήφων έτσι ώστε να μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή μόνο με την πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Με αυτή τη στάση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη υιοθετεί την άποψη Βενιζέλου, ο οποίος πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης είχε τονίσει πως δεν πρέπει κανένα άρθρο να ψηφιστεί στην παρούσα Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλετών προκειμένου η επόμενη Βουλή να οδηγηθεί σε μια αναθεώρηση που θα έχει συναινετικό και διακομματικό χαρακτήρα.
Η στάση αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενδεχομένως να ανοίγει την όρεξη στον ΣΥΡΙΖΑ στο να λειτουργήσει και εκείνος με τον ίδιο τρόπο στο άρθρο 32 που αφορά στη μη διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως μια τέτοια κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να βάλει έναν μεγάλο αριθμό βουλετών του να απέχουν από την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου προκειμένου να μη συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, θα ερμηνευτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ως προκαταβολική ομολογία ήττας. iefimerida.gr