Θεσσαλονίκη – Γρηγορόπουλος: Σε 15 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο των πορειών με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Όπως έγινε γνωστό προσήχθησαν συνολικά 52 ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια, από τους οποίους οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν το βράδυ.
Σχεδόν μετά τη λήξη των πορειών, γύρω στις 7 το απόγευμα, ομάδες κουκουλοφόρων, με ορμητήριο τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία είχε καταληφθεί από την προηγούμενη μέρα, βγήκαν στην οδό Εγνατία όπου άρχισαν τη σύρραξη με την Αστυνομία, πετώντας βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.ά. αντικείμενα.
Κάθε φορά που οι δυνάμεις των ΜΑΤ τούς πλησίαζαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εκείνοι απαντούσαν με νέες ρίψεις αντικειμένων. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και προς τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ ενώ αψιμαχίες σημειώθηκαν επίσης μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του Ασύλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.
Το παρήγορο είναι ότι η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του Σταθμού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» Γιάννης Μυλόπουλος.
«Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια» ανέφερε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένες καρέκλες, κατεστραμμένα γραφεία και υπολογιστές, διαλυμένες κλειδαριές και πόρτες είναι ο πρώτος απολογισμός στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου, λόγω των ζημιών, δεν θα γίνουν σήμερα μαθήματα. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται επίσης στο κυλικείο της ίδιας Σχολής.
Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης.
Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά τα βράδυ και αμέσως ανέλαβαν δράση συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τα μεσάνυχτα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επιχείρησε με 25 πυροσβέστες και δώδεκα οχήματα.
newsbeast.gr