Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Η πορεία της πανδημίας εξελίσσεται ομαλά, διατηρώντας τις σταθεροποιητικές και πτωτικές ανά περιοχές τάσεις της, όπως επισημάνθηκε κατά την τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, εξακολουθεί η μείωση σε εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ανησυχία, καθώς εμφανίζονται σαφείς ανοδικές τάσεις, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να είναι διπλάσιος την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με τον κεντρικό τομέα της Αθήνας.
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου «κλείνει» με 23.089 κρούσματα κορωνοϊού μετά τα 2.132 σημερινά, συνέπεια 101.654 ελέγχων, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις· τη δέκατη ημέρα του Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 4.181 κρούσματα, η πρώτη από τις τρεις φορές που η πανδημία έσπασε το φράγμα των 4.000 μέσα στον τελευταίο θερινό μήνα. Η διασπορά σήμερα αποτυπώνεται ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με χθες όπως και η θετικότητα των ημερήσιων τεστ που πέφτει στο 2,09% από 2,36%.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, με την πάροδο των ημερών και την αλλαγή του καιρού η εικόνα θα αλλάξει, με τη μεταδοτικότητα να αναμένεται υψηλότερη στις αρχές του Οκτωβρίου. Το «φρένο» σε έναν ανεπιθύμητο επιδημικό εκτροχιασμό θα έρθει από τους εμβολιασμούς όσων ακόμα δεν έχουν συμβάλει στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.
Οι ανεμβολίαστοι «βαρίδι» για το σύστημα υγείας
Το περασμένο 24ωρο τα νοσοκομεία της χώρας δέχτηκαν λιγότερους νέους ασθενείς με κορωνοϊό σε σχέση με προχθές, 181 εισαγωγές έναντι 212. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ανέρχονταν συνολικά στους 2.223, με τους 696 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Από τη δεξαμενή των βαριά νοσούντων θα επέλθει η αύξηση στον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη των διασωληνωμένων ο οποίος, επισημαίνουν οι ειδικοί, κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη και για την ανεπαίσθητη μείωση σήμερα στους 378 από 384, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αυξημένος αριθμός θανάτων που παρατηρείται τον Σεπτέμβριο, στοιχείο που κατέταξε τη χώρα μας δεύτερη σε θνησιμότητα COVID-19 δεκατετραημέρου έως και 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Τις δέκα πρώτες ημέρες του μήνα οι νεκροί από κορωνοϊό έφτασαν στους 418 (32 σήμερα).
Όπως τόνισε η Kαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, αναλογία που πιστοποιούν και τα σημερινά δεδομένα για τους 338 (89.42%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Δηλωτική είναι η εικόνα από τα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, στα οποία οι ανεμβολίαστοι ασθενείς σε απλές κλίνες Covid είναι 192 επί συνόλου 227 (84,6%) και στις ΜΕΘ 48 στους 49 (97,9%).
Ανοδικές οι τάσεις της διασποράς στη Βόρεια Ελλάδα
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η αύξηση της μεταδοτικότητας θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα, όπου δίνει δυναμικά το παρών η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Σε Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αποτελεί το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών και το 95% στην Δυτική.
Στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης εντοπίζονται σήμερα 300 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο επταήμερο, η Θεσσαλονίκη καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 211,86, διπλάσιο από τα 103,00 του Κεντρικού Τομέα Αθηνών που ακολουθεί και σήμερα «δίνει» 93 νέα κρούσματα (460 συνολικά στην Αττική).
Βαρύ επιδημιολογικό φορτίο αποτυπώνεται και σε άλλες ΠΕ της Β. Ελλάδας για τις οποίες έκρουσε το καμπανάκι η κυρία Παπαευαγγέλου, όπως οι Ροδόπης (19) και Ιωαννίνων (34) αλλά και Καβάλας (60), Ημαθίας (64), Δράμας (30) και Πιερίας (31), κοινός τόπος των οποίων είναι τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών κάτω από 50% και κατ’ αντιστοιχία: 46,52%, 49,60%, 47,60%, 46,95% , 40,88% και 39,91%.