Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Θεσσαλονίκη: «Έξυπνα χωριά» που προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες κατοίκων για τα κοινά τους προβλήματα και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την επίλυσή τους, επιδιώκει να δημιουργήσει η…
περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». Στην κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), διοργανώνει συναντήσεις σε χωριά στις Πρέσπες, στη Βόρεια Πίνδο και τη Ροδόπη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFEARCPROM – Bελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης».
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Γιώργος Χατζηνάκος, μέλος της Ομάδας Κοινωνικών Διαστάσεων της «Καλλιστώ», τα «Έξυπνα Χωριά» αποτελούν μέρος του νέου στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και έχουν στόχο τη δημιουργία διευρυμένων κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο.
«Καλούνται δηλαδή οι κάτοικοι χωριών, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, αγρότες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες του τουρισμού, να βρεθούν και να συζητήσουν όλοι μαζί και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα οποία μπορούν να συνεισφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας» αναφέρει ο κ. Χατζηνάκος.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, σε καφενείο που βρίσκεται στην πλατεία του Άγιου Γερμανού, όπου καλείται η τοπική κοινότητα να συζητήσει για τα «Έξυπνα Χωριά» και το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Ακολουθούν συναντήσεις με την ίδια θεματική, στο δημαρχείο του δήμου Πρεσπών, στον Λαιμό, στο συνεδριακό κέντρο Άνω Πεδινών και στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων στη Βόρεια Πίνδο και στο Παρανέστι Δράμας, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης.