Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Θεσσαλονίκη: Αφορά τη γαστρονομία αλλά δεν είναι ένας συνηθισμένος χάρτης. Είναι ένας χάρτης που δείχνει σε ποιες επιχειρήσεις μπορούν να φάνε ή να αγοράσουν προϊόντα άτομα που πάσχουν από το αυτόανοσο νόσημα της κοιλιοκάκης. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να τρέφονται με τα συνηθισμένα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά και οι οποίοι κατά βάση αποφεύγουν τη γλουτένη, όπως εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου “Δράση για την Κοιλιοκάκη”, Μαίρη Τσελεκίδου.
Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα του γαστρεντερικού συστήματος, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυστηρή διατροφή, σημειώνει η κ.Τσελεκίδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους 100 ανθρώπους πάσχει από κοιλιοκάκη. Σε μια πόλη που φημίζεται για τη γαστρονομία της, η οποία αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της στον τομέα του τουρισμού, δεν μπορεί να υπάρχουν “ομάδες ανθρώπων” που αποκλείονται, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα.
«Αυτήν την ανάγκη “διαβάσαμε” αρκετά χρόνια πριν και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το 2015 τον πρώτο χάρτη “Thessaloniki Gluten Free City” (Θεσσαλονίκη πόλη χωρίς γλουτένη)» εξηγεί ο κ.Πέγκας και προσθέτει ότι “Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που παρουσιάζουμε τον δεύτερο χάρτη, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις”.
“Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές και σε όποια μέρη παρουσιάσαμε τον χάρτη στο εξωτερικό, εντυπωσίασε και είχε μεγάλη απήχηση”, τονίζει ο κ.Πέγκας. “Αυτό όμως που είναι σημαντικό για εμάς, είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χάρτης έχει τόσο τουριστικό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα”, συμπληρώνει.
“Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν έγινε η παρουσίαση του πρώτου χάρτη, ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα και βοήθησε απίστευτα όχι μόνο τους Έλληνες πάσχοντες αλλά και τους τουρίστες του εξωτερικού που επισκέφθηκαν την πόλη μας. Ήταν καινοτόμα και μοναδική δράση για τα Ελληνικά δεδομένα” αναφέρει η κ.Τσελεκίδου. “Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ακριβής ο αριθμός πασχόντων, αλλά εκτιμάμε ότι είναι περίπου 400 άτομα” προσθέτει.
“Στον δεύτερο χάρτη συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις από ό,τι στον προηγούμενο, συνολικά 23. Σε αυτές περιλαμβάνονται καταστήματα πώλησης και εστίασης και δύο ξενοδοχεία” σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου.
Η παρουσίαση του χάρτη “Thessaloniki Gluten Free City Ν2” θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7.30 στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.