Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Θεσσαλονίκη: Καθώς ο ήλιος έγερνε «να αποκοιμηθεί» στον ορίζοντα της θάλασσας του Αγίου Όρους, στις παρυφές του Άθω, στην πόλη της Ιερισσού ήχησαν παραδοσιακές μελωδίες και έντονα μουσικά ‘αρώματα’ …
ταξίδεψαν τους περαστικούς στη Μεσόγειο, μέσα από τρυφερά τραγούδια – ύμνους στον έρωτα, αλλά και στις ομορφιές του τόπου. Η Βεγγέρα, η βραδινή επίσκεψη σε σπίτια για συζήτηση και διασκέδαση, δηλαδή, είχε ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι της από τους λόφους της αρχαίας Ακάνθου, έχοντας στο «τιμόνι» της την χορωδία της Ιερισσού και εκλεκτούς «επιβάτες» ντόπιους, αλλά και αρκετούς που είχαν καταφθάσει από τις όμορφες γωνιές της Σικελίας και της Κορσικής.
«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια του Δήμου Αριστοτέλη να αναπτύξει τουριστικά τον τόπο, πατώντας επάνω στα βιωματικά στοιχεία που έχει, τη λαογραφία, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον, που είναι το πακέτο το οποίο θέλουμε να δουν οι άνθρωποι που φιλοξενούμε εδώ στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και διευκρινίζει πως, «εκατό tour operators και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ, έρχονται στην Ιερισσό για να ανακαλύψουν την περιοχή, γεύονται τα τοπικά μας προϊόντα, επισκέπτονται τις όμορφες γωνιές του τόπου και τελικά ζουν βιωματικά σαν ντόπιοι, αυτό που είναι η παγκόσμια τάση σήμερα στον τουρισμό».
Όσο για τη Βεγγέρα, είναι ένα ξεχωριστό γεγονός που αναβιώνει στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των διεθνών δικτυώσεων του Δήμου Αριστοτέλη και συγκεκριμένα του προγράμματος «Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», στο οποίο συμμετέχουν Σικελοί και Κορσικανοί, με σκοπό τη διάδοση του μεσογειακού πολιτισμού.
«Το πρόγραμμα “πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο”, είναι ένα πρόγραμμα δικής μας έμπνευσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος του δήμου Αριστοτέλη για τα τουριστικά θέματα Μαρία Πάππα και σημειώνει πως, «στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος, δικτυωθήκαμε πέρυσι με την Κορσική και τη Σικελία. Είμαστε επίσης έτοιμοι ώστε το πρόγραμμα σχολικών ανταλλαγών να αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο για να έχουμε σπουδαστές και μαθητές εδώ τον επόμενο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι μία μεσογειακή συνύπαρξη και σήμερα μέσα από μία βεγγέρα χορωδιών είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε και που βλέπουμε ότι θα έχουμε και αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά».
Από την «Παλιά πόλη» το κονβόι του μεσογειακού πολιτισμού, διέσχισε την παραλία, πέρασε από τα παραδοσιακά καρνάγια με τις μελωδίες και τα τραγούδια να πλημμυρίζουν την ανοιξιάτικη νύχτα. Φτάνοντας στο παραλιακό μέτωπο, οι χορωδίες του δήμου Αριστοτέλη έσμιξαν όλες σε μια, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα. Η Βεγγέρα κατέληξε στην κεντρική προβλήτα του οικισμού και εκεί ξεδιπλώθηκαν όλες οι δυνατότητες της μεσογειακής πολιτιστικής συνεργασίας, που φέρουν την υπογραφή της δικτύωσης του δήμου Αριστοτέλη με τη Μεσσήνη της Σικελίας, αλλά και του προγράμματος σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με σχολεία της Κορσικής.
«Ξεκινήσαμε μία ωραία και ελπιδοφόρα προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέα κύματα τουρισμού στην περιοχή και εκτός σεζόν, δηλαδή και με τον τουρισμό των φοιτητών και των μαθητών, τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, τον θρησκευτικού τουρισμό – λόγω της παρουσίας του Αγίου Όρους – οπότε νομίζω ότι είναι αρκετοί οι τομείς που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους κι εμείς να τους προωθήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Σικελίας, Δανιήλ Μακρής.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εμπειρία που είχε από την επίσκεψή του στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, είπε: «Από αυτόν το λόφο της αρχαίας Ακάνθου μπορούμε να θαυμάσουμε όλο το μεγαλείο της μακεδονικής φύσης, το πράσινο και το γαλάζιο, το βουνό και τη θάλασσα που σμίγουν και δημιουργούν μία απαράμιλλη ομορφιά. Είναι ο γήινος παράδεισος και γι’ αυτό είμαστε εδώ με μία μικρή αντιπροσωπεία από τουριστικούς πράκτορες της Σικελίας και από τις ελληνικές κοινότητες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορέσουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι να γνωρίσουν την περιοχή και να την αξιοποιήσουν».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη γνωστοποίησε ότι σήμερα υπογράφτηκε το πρώτο σύμφωνο δικτύωσης και συνεργασίας με τη Μεσσήνη και υπάρχει διάχυτη η ελπίδα ότι αυτή είναι η αρχή για μια σημαντική συνεργασία σε επίπεδο πολλών μορφών τουρισμού. «Οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον τόπο μας και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
Βεγγέρα δίχως μεζέδες, όμως, δεν γίνεται και έτσι όλοι μαζί, κάτοικοι της περιοχής και καλεσμένοι, στο τέλος της εκδήλωσης απόλαυσαν τους μεζέδες των καπεταναίων, φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά από τον κόλπο της Ακάνθου, παστό ορκύνι, το παραδοσιακό ιερισσιώτικο έδεσμα και τσίπουρο της περιοχής.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου