Στα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν υπήρξε συναίνεση, τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό. Κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο αποσαφήνισε καταστάσεις και έθεσε τις βάσεις για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις.
Πρώτη εξ αυτών, ο νέος εκλογικός νόμος. Ο πρωθυπουργός στα τέσσερα τετ α τετ που είχε χθες εισέπραξε τρία «όχι» και ένα «ίσως», από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος επέλεξε να μελετήσει πρώτα το νομοσχέδιο και στη συνέχεια να τοποθετηθεί.
Με την εξέλιξη αυτή, οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει το νέο σύστημα από τις αμέσως επόμενες εκλογές δείχνουν ανέφικτοι.
Όπερ σημαίνει ότι το σενάριο των διπλών καλπών είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθεί, με τις πρώτες εκλογές να διεξάγονται με την ισχύουσα απλή αναλογική και αμέσως μετά, από τη στιγμή που δεν θα έχει προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να ξαναστηθούν κάλπες, αυτή τη φορά με το νέο σύστημα που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Αυτή θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας και ακολούθως το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.
Στη συνέχεια, θα πάει στην Ολομέλεια και, βάσει του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος, θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, πριν ο κ. Μητσοτάκης μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ακολούθως, σειρά θα έχει η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως έχει διαμηνυθεί, θα προηγηθεί η κατάθεση του εκλογικού νόμου και μετά θα ανακοινωθεί το όνομα το οποίο θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα δύο θέματα-σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου-να μην συνδέονται.
Η καταληκτική ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή είναι η 13η Φεβρουαρίου και η σχετική ονοματολογία, με το πέρασμα των ημερών, εντείνεται.
Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα της χώρας, όπως αναθεωρήθηκε στα τέλη του φθινοπώρου, προβλέπονται μέχρι και πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου, αντί για τρεις που προβλεπόταν έως τώρα.
Στις δυο πρώτες, εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα δυο τρίτα της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφους και άνω, στην τρίτη ψηφοφορία εκείνος που συγκεντρώνει τα τρία πέμπτα (180 ψήφους), στην τέταρτη εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι) και στην πέμπτη εκείνος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία, ακόμα δηλαδή και λιγότερες από 151 ψήφους.
Το επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Πέραν του Νταβός, στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση µε τον Γάλλο πρόεδρο, Εµανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στο Μόναχο για το συνέδριο Munich Security Conference, επικεντρωμένο σε θέµατα ασφάλειας και γεωπολιτικής.
Επίσης, στις 9 Μαρτίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το Βερολίνο για το Ελληνογερµανικό Φόρουµ για την Οικονοµία, µε τη συµµετοχή γερµανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Και αυτά, ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της, την ίδια ώρα που στα χθεσινά τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υπήρξε απόλυτη σύμπνοια ούτε καν στα εθνικά μας θέματα.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα». Κάτι που δεν αποτυπώθηκε εμπράκτως, όπως διαφάνηκε, για παράδειγμα, στον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξαρτήτως τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με «προσοχή και ψυχραιμία», όπως λένε, τις εξελίξεις και εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την είδηση ότι ο αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πάλμερ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα και την Άγκυρα.
Η επίσκεψη του συγκεκριμένου αξιωματούχου στη χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν σε έναν βαθμό προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Μπορεί, λοιπόν, να επισπευσθεί με αμερικανική πρωτοβουλία.
Είναι θέμα των Αμερικανών, δεν είναι θέμα δικό μας. Φαίνεται, όμως, ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τη στάση της Τουρκίας», αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές και συνεχίζουν:
«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει το ρόλο της, έχει εξασφαλίσει συμμαχίες, η Τουρκία έχει απομονωθεί στο ζήτημα της Λιβύης κι όλα αυτά βοηθούν στο να ζυγίσουν και στην Ουάσιγκτον διαφορετικά τα πράγματα».