Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Νέα εστία ελληνοτουρκικής έντασης είναι σε εξέλιξη, ύστερα από την προώθηση τουρκικών δυνάμεων στρατοχωροφυλακής στο νότιο Έβρο και συγκεκριμένα στη θέση Μελισσοκομείο.
Εξ αφορμής της σημασίας του Έβρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και των γεωμορφολογικών συνθηκών που προκαλεί η ροή του ποταμού στην περιοχή, η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει ακόμα μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Η σημασία του Έβρου
Στη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης (Ιούλιος 1923), ο ποταμός Έβρος οριζόταν ως το χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με εξαίρεση το προγεφύρωμα του Κάραγατς, το οποίο ανήκει στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για ένα σύνορο γεωγραφικά αμετακίνητο, με το μέσον του ποταμού να αποτελεί το «τείχος» μεταξύ των δύο χωρών.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τη… γεωλογία.
Όπως κάθε μεγάλο ποτάμι, έτσι και ο Έβρος, αλλάζει ροή, πλημμυρίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή.
Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζονται νησίδες, χερσαία τμήματα και έλη και άλλοτε να καταποντίζονται από την αλλαγή της ροής του ποταμού.
Στο ζήτημα του νοτίου Έβρου, από τις αλλαγές των υδάτων του ποταμού, προέκυψε μια έκταση περί τα 16 στρέμματα, στα οποία η Άγκυρα έσπευσε να προωθήσει δυνάμεις ασφαλείας.
«Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο της αλλαγής της ροής των υδάτων και των όσων συνεπάγεται για την μορφολογία του εδάφους στον Έβρο», σημειώνει ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητή Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Δικαίως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι της ανήκει το συγκεκριμένο τμήμα εδάφους. Δεν είναι θέμα ποσοτικό, αλλά ποιοτικό».
Κι αυτό, γιατί όπως, προσθέτει, οι τουρκικές ενέργειες συνεπάγονται «έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας» η οποία έρχεται «σε συνέχεια της γενικότερης τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων στην ελληνική πλευρά».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σχετικό διάβημα στην Άγκυρα, ενώ άγνωστο είναι η εξέλιξη της κρίσης, ειδικά λόγω της προκλητικής στάσης των γειτόνων.
«Το πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση μιας τέτοιας κρίσης. Ενδεχομένως η Τουρκία να επιδιώκει την κλιμάκωση από ελληνικής πλευράς» επισημαίνει ο κ. Κλάψης, τονίζοντας ότι ορθά η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέσα.
Η αβέβαια έκβαση της κρίσης, που ξεκίνησε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, δεικνύει δύο τινά: Αφενός, τη σημασία της γεωγραφία στην διεθνή πολιτική. Αφετέρου, λειτουργεί ως υπόμνηση για το ποιος είναι ο εξ ανατολών γείτοναςκαι τι επιδιώκει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδας.
Τι λένε
Οι επίσημες στρατιωτικές πηγές σε επανειλημμένες ερωτήσεις του MEGA απαντούσαν σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος, ενώ οι ανεπίσημες επεσήμαναν πως αν είχε υπάρξει είσοδος των 25-30 τούρκων στρατιωτών που παρακολουθούν από την τουρκική πλευρά τις εργασίες για τον καθαρισμό της κοίτης προκειμένου να επεκταθεί στο σημείο ο φράχτης, θα είχε υπάρξει δυναμική απάντηση.
Ντόπιοι φορείς και κάτοικοι που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους δήλωσαν πως όντως δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος αλλά ότι υπάρχει ένταση στο σημείο λόγω την επιμονής των τούρκων να παρακολουθούν τις ελληνικές εργασίες.
Πηγές στην τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή επεσήμαναν στο MEGA πως η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ότι σύνορο είναι ο ποταμός Έβρος, ο οποίος όμως λόγω των χειμερινών βροχών κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει η κοίτη του.
ΠΗΓΗ: in.gr