Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ανοίξει την Οικονομία σταδιακά ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα με την πανδημία και φαίνεται πως δίνει προτεραιότητα στο «ξεκλείδωμα», σε πρώτη φάση των σχολείων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με μαθητές στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης που υλοποιείται σε όλα τα σχολεία της χώρας, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της χώρας να ξεκινήσει από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.
«Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το σήμα για σταδιακό ξεκλείδωμα των σχολικών μονάδων, όποτε βεβαίως, τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν.
Το σχέδιο
Οι αποφάσεις για το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στην κυβέρνηση περιμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία εξετάζει και κωδικοποιεί όλα τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σταθμίζοντας κατά πόσον το άνοιγμα – σε πρώτη φάση των δημοτικών σχολείων – θα μπορούσε να επιβαρύνει περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως προκρίνεται να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των σχολείων με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ακολουθούν.
Το «πράσινο φως»
Στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν με τη σειρά τους τις εισηγήσεις των ειδικών ώστε να ανακοινώσουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά.
«Οι αποφάσεις, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η υπουργός Παιδείας σημειώνοντας ταυτόχρονα πώς το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές.
Προβληματισμός από τους ειδικούςΤις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου – σε πρώτη φάση των δημοτικών – και εν συνεχεία των γυμνασίων και λυκείων ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία αχτίνα φωτός από τη μικρή μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και η πίεση στις ΜΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.
Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».
Με rapid τεστ το άνοιγμα των σχολείων;
Στο θέμα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος αναφέρθηκε σε μία καινούργια πτυχή που αφορά στο θέμα, δηλαδή τα στοχευμένα τεστ σε μαθητές.
«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα.
Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία» είχε αναφέρει ο κ. Πέτσας.
Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας είχαν ξεκινήσει την τηλεκπαίδευση μία εβδομάδα νωρίτερα από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, αλλά λόγω της έξαρσης της πανδημίας αποφασίστηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, να μπει λουκέτο και στα δημοτικά σχολεία.