Κύπρος: Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 εκδήλωση με θέμα: «Κυπριακό: Προκλήσεις & Προοπτικές». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens σε μία αίθουσα κατάμεστη από κόσμο.
Συντονιστής του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο κ.Κώστας Μαρδάς (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας). Ομιλητές του πρώτου πάνελ ήταν: Ο κ.Τάσος Χατζηβασιλείου (Βουλευτής Σερρών ΝΔ-Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου), ο κ.Κώστας Ζαχαριάδης (Βουλευτής Β’ Αθηνών-ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ.Σπύρος Καρανικόλας (Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ).
Συντονιστής του δευτέρου πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο κ.Γιώργος Σκαφιδάς (Δημοσιογράφος). Ομιλητές του δευτέρου πάνελ ήταν: ο κ.Ιωάννης Βαληνάκης (πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών-Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας J.Monnet-ΕΚΠΑ), ο κ.Περικλής Νεάρχου (Πρέσβης ε.τ.) και ο κ.Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.-πρώην Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου ανάμεσά τους , στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και φοιτητές. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ- Στρατηγού ε.α. κ.Κωνσταντίνου Γκίνη, του Ναυάρχου ε.α. κ.Άγγελου Χρυσικόπουλου,του Αντιναυάρχου ε.α. και Προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ κ.Βασιλείου Μαρτζούκου, του Αντιπτεράρχου ε.α. κ.Ιωάννη Αναστασάκη και του Αντιναυάρχου ε.α. κ.Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε ότι το 2019 αποτελεί έτος ορόσημο για το Κυπριακό λόγω των 60 χρόνων από την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των 45 χρόνων από την εισβολή και κατοχή του Αττίλα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την εισβολή απαιτώντας την απόσυρση των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής, μέσω πληθώρας Αποφάσεων και Ψηφισμάτων σε διεθνή fora, όπως η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ομάδα των Αδεσμεύτων και η Ομάδα των κρατών της Κοινοπολιτείας. Σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, προσδιορίζουν και την βάση μιας συμπεφωνημένης λύσης, η οποία, επί πλέον, δεδομένης της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει τη συνέχεια της αποτελεσματικής συμμετοχής της Κύπρου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι η πλήρης αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας συμπεφωνημένης, βιώσιμης, δίκαιης και συνολικής λύσης του Κυπριακού ενώ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα διατυπώνοντας τη σκέψη ότι η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Μεγαλονήσου και η παραμονή σε αυτή μόνο των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ (UNFICYP) υπό την εντολή και εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν προϋπόθεση για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου κ. Τάσος Χατζηβασιλείου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο αναθεωρητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Eπισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει από την ΕΕ και τους λοιπούς Δυτικούς εταίρους της να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία κάθε φορά που εκείνη παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στη συνέχεια σημείωσε ότι ίσως η παρούσα συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη για την επίτευξη μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι πάγια θέση της Ελλάδος είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να διεξάγονται μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υποστήριξε πως η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στην Κύπρο παρά τις αντιδράσεις Αμερικανικών κύκλων.
Ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κώστας Ζαχαριάδης στην ομιλία του ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: α) πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Μεγαλονήσου, β) άσκηση διπλωματικών και πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία, γ) ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής ηγεσίας, δ) σεβασμός των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Στη συνέχεια επικρότησε το γεγονός ότι στο Κυπριακό υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και διατύπωσε την εκτίμηση η παρούσα συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη για την επίλυση του Κυπριακού αν και σημείωσε ότι η πάροδος του χρόνου και η απραξία δεν βοηθούν στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.
Ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Καρανικόλας στην ομιλία του επισήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί ίσως την πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή στον κόσμο, καταδίκασε τον παράνομο εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο υπό Τουρκική κατοχή τμήμα του νησιού, ενώ υπογράμμισε ότι αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004 και πως αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, ενώ επέκρινε την χλιαρή καταδίκη των έκνομων Τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ από την ΕΕ τονίζοντας πως η Κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να θεωρείται και Ευρωπαϊκή ΑΟΖ.