Δύο εβδομάδες προθεσμία ώστε να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με τα 1.259 νέα κρούσματα, αλλά και τις 102 περιπτώσεις ασθενών Covid που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οδήγησε τον επικεφαλής της επιτροπής για τον κορωνοϊό να βρεθεί εκτάκτως στη ζωντανή ενημέρωση για την πανδημία το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «ευθύνη» και να απευθυνθούμε στη συνείδηση όλων μας απέναντι στον κορωνοϊό και τη δημόσια υγεία. Όπως σημείωσε, τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η επιτροπή πασχίζει να αποτρέψει ένα νέο καθολικό Lockdwon
Καθώς η Θεσσαλονίκη «άγγιξε» τις νέες διαγνώσεις της Αττικής (291 έναντι 295) και η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζει επιθετική αύξηση του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε πως «υπάρχουν πράγματα για τα οποία συζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και τα οποία θα συζητήσουμε και την Πέμπτη».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν περιστάσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει φωναχτά. Θα προτιμούσα τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική. Αν φωνάζεις, εκπέμπεις περισσότερα αεροσταγονίδια». Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο καλός αερισμός των χώρων και οι αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση.
Εκείνο που ανησυχεί την επιτροπή είναι η ταχεία διάδοση του κορωνοϊού μεταξύ των νέων. «Με μαθηματική ακρίβεια, σε δύο με τρεις εβδομάδες αυτή η τεράστια διασπορά στους νέους μεταδίδεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και εκεί είναι το πρόβλημα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Σωτήρης Τσιόδρας: Έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας
«Έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας… Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες μετάδοσης σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται. Μπορεί να μη μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει…», είπε στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος.
Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελβετίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «η Ελβετία έχει 28% θετικότητα! Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα τα 6.000-7.000». Αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. «Σταδιακά, τσιμπάει… Ηταν 3% πριν 10-15 μέρες. Μέρα με την μέρα, ανεβαίνει», παρατηρεί ο λοιμωξιολόγος.
Το ποσοστό θετικών τεστ στον κορωνοϊό και η μέτρηση του ECDC
«Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες, να κάνουμε μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Πράγματι, το ευρωπαϊκό κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών ECDC δημοσιεύει κάθε εβδομάδα τα στοιχεία της πανδημίας ανά περιοχή, χρωματίζοντάς την με διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
Όπως θα δείτε, η Ελλάδα ως τις 22 Οκτωβρίου βρισκόταν στις χαμηλότερες θέσεις, με πολλές περιοχές της να παραμένουν με πράσινο χρώμα. Ωστόσο, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό φαίνεται να μεταβάλλεται.
Ο χάρτης του ECDC για την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών της Ευρώπης
Με πράσινο χρώμα χρωματίζονται στον χάρτη του ECDC οι περιοχές όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ για τον κορωνοϊό παραμένουν χαμηλότερα από το 4%.
Αντίθετα, πορτοκαλί χρωματίζονται οι περιοχές όπου οι νέες διαγνώσεις είναι λιγότερες από 50 ανά 100.000 κατοίκους, αλλά τα θετικά τεστ στις δειγματοληψίες είναι πάνω από το 4%. Μια περιοχή χαρακτηρίζεται «κόκκινη», σύμφωνα με το ECDC, όταν τα κρούσματα στο διάστημα των δύο εβδομάδων ξεπερνούν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους και παράλληλα και το θετικά τεστ ξεπερνούν το 4%.
Αλλάζουν επίπεδο κινδύνου Σέρρες και Γιάννενα
Η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη νόσο Covid-19.
Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως πρέπει τώρα, άμεσα, να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί».
Ενημέρωσε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στις 06:00 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνει στο «κόκκινο», Επίπεδο 4, αυξημένου συναγερμού.
Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο Επίπεδο 4, «κόκκινο», αυξημένου συναγερμού.
Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο Επίπεδο 3, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο Επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».
ΠΗΓΗ iefimerida.gr