Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Κικίλιας: Τις εκτιμήσεις του για το ζήτημα της Ουκρανίας παρέθεσε σε παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε παρέμβαση του σε πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ αναφέροντας τα εξής:
“Η Ουκρανία θα βιώσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά βλέπω ότι αν και έχει επανειλημμένως βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, η Ευρώπη δεν αποτελεί τον τρίτο πόλο. Υπάρχει η Ρωσία, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη δυστυχώς ακολουθεί πολύ πίσω. Δεν βλέπω κάποια συντεταγμένη εξωτερική πολιτική και κάποια συντεταγμένη απάντηση σε αυτό το οποίο όλοι απεύχονταν να συμβεί, αλλά βλέπουμε ότι δυστυχώς διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες. Υπάρχει τεράστια ανησυχία για την Ουκρανία. Για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη, για όλους τους πολίτες της χώρας. Εύχομαι ειλικρινώς να προστατευτούν οι αθώοι, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, οι άμαχοι, οι ομογενείς μας και να μπορέσει να βρεθεί, έστω και αυτή την ώρα, μία κάποια διπλωματική λύση”.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενεργειακή κρίση ο υπουργός υπογράμμισε τα εξής: “θέλω να πω ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, για μία ακόμη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει τα θέματα νωρίς, όπως έκανε και με την πανδημία. Στην πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια ομογενοποιημένη, ενωτική απάντηση στα τεράστια ζητήματά της και τα οικονομικά, η οποία ήρθε και με το πακέτο ανάκαμψης για τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα ζητείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο. Και αργά ή γρήγορα θεωρούμε, μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού σήμερα, ότι κάτι τέτοιο πρέπει και θα δρομολογηθεί”.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις και ερωτώμενος αν θα επηρρεάσει την τουριστική μας βιομηχανία, ο κ. Κικίλιας ανάφερε τα εξής: “Προφανώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν το παγκόσμιο πλαίσιο σταθερότητας, όπως το επηρέασε και η πανδημία. Είμαστε μακριά ακόμα για να αποτιμήσουμε σε ποιο βαθμό αυτό θα επηρεάσει τη μεγάλη μας βιομηχανία, που είναι η τουριστική μας βιομηχανία”.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Τουρισμού ανάφερε ότι “προφανώς η Ευρώπη έκανε λάθος και στο σύνολο των αναλύσεων, τεχνοκρατών και στρατηγικών αναλυτών τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες. Η εικόνα που βλέπουμε τελικά απέχει παρασάγγας. Άρα, τίθεται και ένα θέμα του ποιοι αναλύουν τα στοιχεία, ποιοι συμβουλεύουν τις ηγεσίες στον κόσμο και στις Ευρωπαϊκές χώρες και πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Τελικά αυτοί οι οποίοι έλεγαν δημοσίως ότι είναι μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή μέχρι και το Κίεβο, δυστυχώς δικαιώθηκαν. Καταλαβαίνω ότι σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί η έγκριση των ηγετών της Ευρώπης προκειμένου να υπάρχουν περαιτέρω κυρώσεις και μέτρα. Αυτή βλέπω ότι θα είναι η απάντηση της Δύσης”.
Τέλος εστιάζοντας στην αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας τόνισε “ότι είναι πασιφανές πλέον ότι πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο και ψήφισε και προχωρά στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Είμαστε μία φιλειρηνική κοινωνία, ένας ειρηνικός λαός και μία χώρα η οποία ζητά να σεβαστούν όλοι τις συνθήκες και το status quo της κάθε χώρας και δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και με τους γείτονές μας και αυτό είναι χιλιοειπωμένο. Η αποτρεπτική ισχύς και η δύναμη είναι ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης και ένα διπλωματικό εργαλείο στις περισσότερες των περιπτώσεων. Και λελογισμένα, με βάση τις εισηγήσεις των κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θα πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα, την ομοιοστασία και την ασφάλεια της χώρας”.