Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Βιλιάρδος: Στην αξιοπιστία και ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, στην ολομέλεια της Βουλής.
«Οι ενέργειες της Κυβέρνησης, όπως, η διαπλοκή και οι επιδοτήσεις έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της ενημέρωσης, γεγονός που τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, από τις επιβαρυντικές εκθέσεις διεθνώς, σχετικά με την ελευθερία -σε εισαγωγικά- του Τύπου στην Ελλάδα», είπε η Βασίλης Βιλιάρδος και επισήμανε ότι το 2022 η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση παγκοσμίως, έχοντας υποχωρήσει κατά τριάντα οκτώ ολόκληρες θέσεις. «Βέβαια, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έρευνα ‘για τα σκουπίδια’, στην ομιλία του, κάτι που όμως, δείχνει μια καθεστωτική αντίληψη, η οποία, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα μας και προφανώς για καμία χώρα, πόσω μάλλον όταν έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου ασφαλώς ο Πρωθυπουργός δεν είναι άμοιρος ευθυνών ,ενώ επιμένει στην αδιαφάνεια με την επίκληση του απορρήτου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Βιλιάρδος αναφέρθηκε και σε μελέτη της διαΝΕΟσις του 2018, σύμφωνα με την οποία, τόσο ο Τύπος, όσο και η τηλεόραση έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, κάτω από το 15%. «Παραδόξως οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τον επαρχιακό τύπο, ενδεχομένως, επειδή δεν συμμετέχουν σε αυτόν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί και διαπλεκόμενοι φυσικά όμιλοι», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και επισήμανε: «σε πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Reuters, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν πως εμπιστεύονται τον τοπικό Τύπο σε ποσοστό 55%, ενώ είναι η πρώτη φορά που περιφερειακός Τύπος ξεπέρασε σε αξιοπιστία τα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Η ίδια έρευνα καταγράφει τη μείωση της εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγκοσμίως, με την Ελλάδα, όμως, να βρίσκεται στην 42η θέση στο σύνολο 46 χωρών, όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ειδήσεις, και στην τελευταία θέση για την πεποίθηση πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Μόλις το 7% του δείγματος των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ελεύθερα, από αθέμιτες πολιτικές επιρροές, ενώ μόνο το 8% θεωρεί πως δεν συντάσσονται με επιχειρηματικά συμφέροντα».
Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο βουλευτής, «το σύνολο των δανείων των τηλεοπτικών σταθμών το 2019, εκ των οποίων οι περισσότεροι λειτουργούν ζημιογόνα, ανερχόταν στα 870 εκατομμύρια, έναντι 780 εκατομμύρια το 2018, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους για τις τράπεζες και εκβιάσιμους στη χειραγώγησή τους, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων».