Στην τελευταία του ομιλία πριν τη διάλυση της Bουλής ο Νίκος Βούτσης όχι από τη θέση του προέδρου, αλλά από το έδρανο του βουλευτή αναφέρθηκε στο σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με τις μετατάξεις υπαλλήλων που είναι και συνεργάτες υπουργών και συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τους διορισμούς στο ίδρυμα της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα συμψηφισμό με το τι γινόταν στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αναφερθεί σε ονόματα και λίστες όσο κι αν προκληθεί.
«Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής»
«Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης. Δεν είμαστε απολογούμενοι ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς που υπήρχε ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων . Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό ο λαός δεν ζήτησε αυτό από μας, ο λαός ζήτησε να κάνουμε μία τομή σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα μιλήσω για ονόματα, για σόγια, για συγγενείς όσο κι αν προκληθώ δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό. Δεν είναι ο στόχος να πούμε αυτοί έκαναν αυτά, κάναμε κι εμείς κάποια άλλα».
Ο πρόεδρος της Βουλής αναγνώρισε ότι σωστά η κοινή γνώμη ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως από την εικόνα που παρουσίασε η Βουλή τις τελευταίες μέρες και εξαπέλυσε επίθεση σε μερίδα μέσων ενημέρωσης κάνοντας λόγο για διάθεση ανθρωποφαγίας.
«Ευλόγως η κοινή γνώμη επέδειξε πολύ μεγάλη ευαισθησίας το θέμα. Ήθελα να είμαι πολύ σαφής και πολύ ειλικρινής. Είμαι ανοικτός να απαντήσω στις ενστάσεις οποιοδήποτε πολιτικού κόμματος και όχι στις ανθρωποφαγικές λαϊκίστικες εκφάνσεις μιας πλευράς του δημοσιογραφικό κατεστημένου. Υπήρξε η προσπάθεια από κάποιους να χαρτογραφηθούν περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία των μετατάξεων.
Εγώ όσο κι αν προκληθώ δεν πρόκειται να δώσω καμιά λίστα για το σύνολο των ανθρώπων που έκαναν αίτηση ούτε πότε ήρθαν στη Βουλή ούτε από ποιους ούτε τίποτα άλλο γιατί σέβομαι όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους».
Ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι η διαδικασία τον μετατάξεων ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου αφού η επιτροπή κανονισμού της Βουλής και η ολομέλεια με πλειοψηφία αρκετών κομμάτων αποφάσισε η Βουλή να συμμετέχει στο νόμο περί κινητικότητας.
«Η επιτροπή κανονισμού και η ολομέλεια της Βουλής έλαβαν την απόφαση το Φεβρουάριο να μπει η Βουλή στην διαδικασία κινητικότητας με βάση το νόμο του 16. Δεν υπήρξε επιλεκτική επιλογή, προς όλους τους υπαλλήλους της Βουλής ζητήθηκε εφόσον το επιθυμούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας της κινητικότητας. Από τις αρχές Μαρτίου άρχισαν να φτιάχνονται οι φάκελοι των εργαζομένων.
Άρχισαν να τελεσιδικούν πριν από τις ευρωεκλογές και μέχρι αυτές τις μέρες. Δεν έχει καμία σχέση με εντολή της τελευταίας στιγμής και δεν έχει σχέση με επιλεκτικές εντολές για ορισμένους και όχι για άλλους. Προχωρήσαμε στο πάγωμα των υπολοίπων 33 εν αδικώ θα έλεγα γιατί για τους άλλους μισούς έχει ήδη δημοσιευθεί η μετάταξη τους».
«Καμία απόλυση στη θητεία μου»
Τέλος ο πρώτος της Βουλής επανέλαβε ότι επί της δικής του θητείας δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος στο κοινοβούλιο και όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών και των καθαριστών στους οποίους έγιναν σύμβασης ο κύριος Βούτσης ανέφερε ότι αυτό το έκανε για να προλάβει ένα προγκρόμ απολύσεων από μία άλλη κυβέρνησης.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος στη Βουλή. Εχουμε περάσει οργανικές 17 θέσεις στο ΑΣΕΠ ήδη 1000 πολίτες είναι στη σειρά για ακροάσεις για αυτές τις θέσεις. Θέλω να προλάβω ένα πογκρομ απολύσεων για καθαριστές και καθαρίστριες . Έφυγαν από τους εργολάβους και το σύνολο των καθαριστριών και καθαριστών μπήκαν σε μια διαδικασία σύμβασης ορισμένου χρόνου για ένα ή δύο χρόνια. Αυτή είναι μια ομάδα περίπου 60 ανθρώπων».
Σιγά μην αισθανόταν.
Βούτσης: Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης pic.twitter.com/x8ARL3YMMJ— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) June 7, 2019