Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Για ένα «υψηλό τίμημα που πληρώνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας για ένα success story στην προεκλογική περίοδο» κάνει λόγο η Die Welt αναφερόμενη στο αλμυρό επιτόκιο για το πενταετές ομόλογο.
«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», γράφει η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα».
Όπως παρατηρεί: «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές. Καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν πληρώνει συγκριτικά τόσο πολλά. Η Γερμανία μάλιστα έχει αρνητικό επιτόκιο -0,3%, παίρνει δηλαδή από τους επενδυτές 0,3% για τα πενταετή ομόλογα.
Ωστόσο, η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στην κόντρα για το ονοματολογικό με τη γειτονική “Μακεδονία”. Στο προοίμιο των εκλογών μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της.»
Όπως σημειώνει παρακάτω «τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή να ρεύσουν σ’ ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα αγοράσει κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες».
Και καταλήγει: «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα είναι υψηλό. Το επιτόκιο του 3,6% σε σύγκριση με τα διεθνή επίπεδα φαντάζει τρομακτικό. Ακόμη και άλλες πολύ χρεωμένες χώρες της περιφέρειας πληρώνουν πολύ λιγότερα(…) Κάποιοι ειδικοί σχολιάζουν επικριτικά το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης ως ακριβή μανούβρα εντυπωσιασμού, πόσω μάλλον που τα ταμειακά αποθέματα της χώρας βρίσκονται στα 30 δισ. ευρώ. Κι ο Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».