Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Υπ. Εργασίας: Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα και ο γενικός…
γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, με την υποστήριξη του ΚΕΘΙ, πραγματοποίησαν ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών Ρομά και την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας, στο 15ο περίπτερο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, Σοφία Παπαδοπούλου, συμμετείχαν οι Γεωργία Τερζόγλου (Ψυχολόγος Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης), Γεωργία Καλπαζίδου (Εκπαιδευτικός Περιφερειακής Ομάδα Δράσης για την Υποστήριξη της Ένταξης και της Ενδυνάμωσης των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας), Μαριάννα Δήμου (Διαμεσολαβήτρια Περιφερειακή Ομάδα Δράσης για την Υποστήριξη της Ένταξης και της Ενδυνάμωσης των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας) και Κατερίνα Σαμαλή (Συντονίστρια Παραρτήματος Ρομά Δήμου Κατερίνης).
Η κ. Γούλα, αφού αναφέρθηκε στο Δίκτυο Δομών για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τόνισε ότι, με δεδομένο ότι τα κορίτσια Ρομά σε πολλές περιπτώσεις δεν ολοκληρώνουν ούτε καν τη φοίτηση στο δημοτικό, αναντίρρητα ο στόχος της πολιτείας είναι η ενίσχυση της αλλαγής αυτής της συνθήκης, που οδηγεί σε έναν εκ προοιμίου αποκλεισμό τους, ώστε, μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής συμπερίληψης, να ενισχυθούν οι γυναίκες Ρομά, που από πολύ μικρή ηλικία επωμίζονται πολλαπλούς ρόλους, για να επιβιώσουν. «Συγχρόνως, στόχος μας αποτελεί η ενίσχυση της ενημέρωσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας μέσα από συνέργειες και προγράμματα με το ΚΕΘΙ σε συνεργασία με ομάδες Ρομά» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταμάτης υπογράμμισε ότι η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 αναγνωρίζει τη συνεισφορά των κοριτσιών και των γυναικών Ρομά στην οικογένεια και, συνεπώς, στις τοπικές κοινότητες. Όπως είπε, «περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και συνέργειες, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ), του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και κρατικών πόρων, που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και υποστήριξή τους, ώστε να συμβάλουν ενεργά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων Ρομά με όρους ισότητας και αμοιβαίας αποδοχής».
Κατά τη συζήτηση, έγινε αναφορά στη συνεργασία του υπουργείου με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών Ρομά, που βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, καθώς και στους τρόπους καταπολέμησης των περιστατικών έμφυλης βίας.
Γ.Μπ.