Νέο ραντεβού με τις αρχές των ΗΠΑ έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά για την υπόθεση της Novartis, με την συνάντηση να πραγματοποιείται αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα της Eurojust.
Η απόφαση ελήφθη μετά το πρόσφατο ταξίδι των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς στη Βιέννη όπου έγινε συνάντηση και με τους Αμερικανούς, με τον εποπτεύοντα την έρευνα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, να έχει την γνώμη πως όλα τα στοιχεία που θα ανταλλάσσονται θα περνούν μέσα από την Eurojust.
Την ίδια ώρα εισαγγελικές και δικαστικές πηγές, διέψευδαν δημοσίευμα που θέλει τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς να μην έχουν παραλάβει από τους Αμερικανούς στικάκι με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν σε πρώην υπουργό, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε αναφορά στην εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, αμέσως μετά το ταξίδι της Βιέννης.
Νέες κατηγορίες σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την μετατροπή του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο, Νίκου Μανιαδάκη, οι αρχές δεν αποκλείουν να ερευνηθεί και για την διάπραξη άλλων αδικημάτων, όπως αυτό του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς οι αρχές είναι πιθανό να δουν τις φορολογικές εκκρεμότητες που είχε στο παρελθόν κάτω από άλλο πρίσμα, μετά τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και αφορούν στο πρόσωπο του. Υπενθυμίζεται ότι τον Κ. Μανιαδάκη ενέπλεξε ως κατηγορούμενο η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» (Νοέμβριος 2017) η οποία στη συνέχεια ανακάλεσε τις αρχικές της καταγγελίες.
Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια
Από την πλευρά του ο Νίκος Μανιαδάκης αντεπιτέθηκε μέσω του συνηγόρου του στρεφόμενος σε βάρος της ποινικής δίωξης αλλα και της διάταξης για την απαγόρευση εξόδου που του επιβλήθηκε.
Ειδικότερα, ο κ. Μανιαδάκης κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, όπως λέει, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε , καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.
Ακόμη, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.
Οι 3 δεξαμενές των στοιχείων
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του κ. Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων υπάρχουν τρεις βασικές δεξαμενές άντλησης στοιχείων:
1.Τους εναπομείναντες δυο προστατευόμενους μάρτυρες , οι οποίοι ωστόσο ελέγχονται για την αξιοπιστία τους καθώς – όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές – είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας( όπως αναφέρεται στο νόμο)
2.Τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί κατά καιρούς από τη Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες, κατάσχεσαν άγνωστα στοιχεία (το back up της εταιρίας) τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο και να είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ότι αφορά στην Novartis. Ο όγκος των στοιχείων όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα είχαν αξιολογήσουν , ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια!
3.Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και των συγγενών τους. Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.
Τα πολιτικά πρόσωπα
Aπό την πλευρά της η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει όπως αναφέρει το iefimerida.gr τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκεί διώξεις ενώ για όσους τα στοιχεία είναι μηδενικά να προχωράει όπως προβλέπει η δικονομία στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλάνο φέρεται να βρίσκεται η περίοδος 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.