Ζάεφ: “Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, θέλουμε λύση, αλλά όχι με κάθε κόστος”, διεμήνυσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Η τοποθέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το αν η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού εμπεριέχει την πιθανότητα αλλαγής του συντάγματος. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πιθανή συνάντηση του Νίκου Κοτζία με τον Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Ζάεφ, «στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι άποψη της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το σύνταγμά της το 1993, και αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες, είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η “Μακεδονία” θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας».
Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, «οποιαδήποτε λύση πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών . Όμως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για λύση στο φλέγον 25ετές πρόβλημα».
[irp posts=”172118″ name=”Σκόπια: Συνάντηση Ζάεφ με Τζορτζ Σόρος – Τι συζήτησαν”]
«Χθες (Τρίτη) δήλωσα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία… Αυτή η δήλωση εδράζεται στις προσδοκίες μου από τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, στα βήματα που πρέπει να γίνουν και στο πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κλπ. Παραμένουμε στη θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του στο Νταβός, δήλωσε ότι είχε «ενημερωτικό χαρακτήρα» με ανταλλαγή απόψεων. «Ακούσαμε τις απόψεις του έλληνα πρωθυπουργού, και από την άλλη πλευρά, αυτός άκουσε τις απόψεις των ‘’Μακεδόνων’’» διευκρίνισε.
Ο Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι οι διαβουλεύσεις των διαπραγματευτικών ομάδων θα συνεχιστούν, γιατί «ο χρόνος είναι λίγος, και πρέπει να δράσουμε έγκαιρα». Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν αρκετές συναντήσεις των δύο διαπραγματευτικών ομάδων το Φεβρουάριο, και ότι είναι πολύ πιθανό οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Να δώσει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα δεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα, αλλά και σε άλλα ερωτήματα, κάλεσε νωρίτερα τον Ζόραν Ζάεφ το VMRO-DPMNE.
Μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πρέπει να ενημερώσει την κοινή γνώμη ποιο είναι το όνομα αυτό, εάν θα υπάρξει αγγλική μετάφραση και εάν θα είναι μόνο για διεθνή χρήση, αναφέρει το Skai.gr.