Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Γιατί γίνεται η Θυρεοειδεκτομή;
Μετά την επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα. Αυτή η επέμβαση γίνεται για διάφορους λόγους, είτε για καλοηθών είτε για κακοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων:
Των όζων στον θυρεοειδή.
Του υπερθυρεοειδισμού.
Της βρογχοκήλης.
Των θυρεοειδιτιδών, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο ασθενής περνάει μόνο 1 νύχτα στο νοσοκομείο και συνήθως φεύγει την επόμενη μέρα. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι γρήγορος, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα.
11 Συμπτώματα μετά από τη Θυρεοειδεκτομή
Μετά την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ορισμένα συμπτώματα που είναι καλό να τα γνωρίζει εκ των προτέρων. Πολλά από αυτά είναι φυσικά και αναμενόμενα μετά από τέτοιες επεμβάσεις και είναι τα εξής:
- Μετά τη χειρουργική επέμβαση, είναι σύνηθες για τον ασθενή να αισθάνεται μια ήπια τάση και ελαφρύ πόνο στο σημείο που έγινε η τομή. Αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της επέμβασης.
- Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει ήπιος πόνος στον αυχένα, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα λόγω της θέσης του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης (υπερέκταση κεφαλής). Αυτό μπορεί να είναι πιο έντονο σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα στον λαιμό, για αυτό η υπερέκταση του τραχήλου πρέπει να αποφεύγεται.
- Η ζάλη ή ο ίλιγγος μπορεί να εμφανιστούν, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία, για τους ίδιους λόγους.
- Είναι επίσης δυνατόν να παρατηρηθεί ένα ελαφρύ οίδημα στο σημείο της τομής, κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω της επέμβασης και συνήθως υποχωρεί μόνο του με τον χρόνο. Σπάνια μπορεί να σχηματιστεί μια μικρή ποσότητα υγρού, αλλά συνήθως απορροφάται αυτόματα.
- Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν ερεθισμό στον λαιμό, κάτι που μπορεί κανείς να το περιγράψει σαν φαρυγγίτιδα, λόγω του ερεθισμού από τον τραχειοσωλήνα κατά τη διασωλήνωση της τραχείας κατά τη γενική αναισθησία.
- Ακόμη, μπορεί να υπάρχει προσωρινή δυσκολία στην κατάποση κυρίως υγρών τροφών, η οποία συνήθως υποχωρεί αυτόματα μέσα σε λίγες ημέρες.
- Αν η φωνή έχει αλλοιωθεί ή ακούγεται βραχνή μετά τη χειρουργική επέμβαση και τα λαρυγγικά νεύρα δεν έχουν τραυματιστεί από τον χειρουργό του θυρεοειδούς, το πρόβλημα αυτό περνάει μόνο του με τον καιρό.
- Μια αίσθηση μουδιάσματος γύρω από το στόμα και τα χέρια μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αυτό μπορεί να διορθωθεί παίρνοντας ασβέστιο και βιταμίνη D. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς σπασμούς.
- Μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η ολική θυρεοειδεκτομή, μπορεί να υπάρξει αιμωδία (μούδιασμα) στον τράχηλο. Συνήθως αυτό περνάει σε λίγες ημέρες.
- Αν υπάρξει διόγκωση στην περιοχή της τομής λίγες ώρες μετά την επέμβαση, αυτό μπορεί να σημαίνει εσωτερική αιμορραγία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, άμεσα και αποτελεσματικά, τότε μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια στον ασθενή, εξαιτίας πίεσης στην τραχεία από το αιμάτωμα.
- Πυρετός, ο οποίος αποτελεί ένα σπάνιο σύμπτωμα μετά από χειρουργείο της θυρεοειδεκτομής. Αν υπάρξει πυρετός, συνήθως προέρχεται από άλλες αιτίες, όπως μια λοίμωξη σε διαφορετικό μέρος του σώματος (στο αναπνευστικό ή ουροποιητικό σύστημα) ή ερεθισμός από τον φλεβοκαθετήρα (θρομβοφλεβίτιδα), κλπ.
Συμπτώματα μετά από τη Θυρεοειδεκτομή: Συμπεράσματα
Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι φυσικά και αναμενόμενα μετά την επέμβαση, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος που είναι συνήθως ελαφρύς. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική τεχνική με προσεκτικό τρόπο, η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού σε επεμβάσεις του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας για την προφύλαξη από τέτοιες επιπλοκές και για την ορθή διεξαγωγή της επέμβασης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το καλύτερο είναι να αναθέτουμε τέτοιες επεμβάσεις σε χειρουργούς με ειδίκευση στο θυρεοειδή.
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών)
Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»