Πριν από μία δεκαετία, κι ενώ η Ελλάδα ήταν βουτηγμένη μέσα στην κρίση χρέους, οι επενδυτές είχαν «διαγράψει» από τα χαρτοφυλάκιά τους τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα, όμως, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και η ελληνική αγορά ομολόγων έχει επιστρέψει.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι το spread του δεκαετούς τίτλου υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από τις 100 μονάδες βάσεις.
«Παρά τον υψηλό δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας, δεν υπάρχουν αρκετά ομόλογα σε διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής για τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Jupiter Asset Management.
Ο ίδιος μάλιστα, προβλέπει ότι το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά θα μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης. Πρόκειται για ένα επίπεδο που είχε καταγραφεί πριν ακόμα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η Ελλάδα επανήλθε στις αγορές το 2017, μετά από μία επταετή αποχή, αλλά οι επίσημοι πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν σχεδόν το 80% του δημόσιου χρέους, ύψους 380 δισ. ευρώ.
Αυτό λειτούργησε ως ασπίδα στην ελληνική αγορά, η οποία απέφυγε την πτώση που προκάλεσαν οι φόβοι ότι η ΕΚΤ θα άρχιζε να μειώνει το PEPP. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν 18 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το πρόγραμμα του δανεισμού της για φέτος τροφοδοτεί την ανάκαμψη.
Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης, ότι αν η Αθήνα δεν αυξήσει απρόσμενα τις εκδόσεις της, τότε αυτές έως το τέλος τους έτους θα αφορούν σε ένα ποσό μόλις 3 δισ. ευρώ.
Η έλλειψη προσφοράς ομολόγων σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα «είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες που έχουν συχνότερες εκδόσεις, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», δήλωσε ο Ioannis Sokos, αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο.
Παρά το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να θέτουν κάποια ερωτημάτα.
Ακόμα και μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων, τα ελληνικά ομόλογα εξακολοθυούν να είναι εκτός επενδυτικής διαβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης. Κι αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήξη του προγραμμάτος ΡΕΡΡ το 2022 δεν θα έχουν στήριξη από την ΕΚΤ.
Στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2020, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κατείχε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμο δανεισμό δημοσίου χρέους, έναντι περίπου 4 δισ.δολάρια πριν απο την πανδημία.
Και καθώς η προοπτική αύξησης των αποδόσεων, εγκυμονεί κινδύνους για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, ο Νας της Jupiter Asset, στοιχηματίζει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, και θα «τρέξει» κι άλλα προγράμματα στήριξης, όμοια με το ΡΕΡΡ.
«Δεδομένων των επιπέδων χρέους στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη και παντού, δεν θεωρώ πιθανό ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα απόφαση για σφικτή νομισματική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι δεν αφεθεί η Ελλάδα να κινδυνέψει.
Το κύριο γεγονός είναι η συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτης, η οποία αναμένεται να λύσει το ζήτημα σχετικά με το ρυθμό των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο.