Εκτίναξη του ελληνικού χρέους σχεδόν στο 300% του ΑΕΠ έως το 2060 εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του για την Ελλάδα.
«Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, αγγίζοντας το 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060» αναφέρει ως βασικό της σενάριο, η έκθεση του Ταμείου.
Προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προτείνει μία «γενναία» ελάφρυνση, η οποία θα περιλαμβάνει:
-Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2080
-Αναστολή της αποπληρωμής των ομολόγων που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι έως το 2040
-To ύψος του επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 1,5%
Πιο αναλυτικά, το Ταμείο προτείνει την αναβολή της πληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια.
Επίσης, η ωρίμανση όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί στο 2080.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στο 1,5% (ανώτερο επίπεδο), τουλάχιστον μέχρι το 2045.
Για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξαλειφθεί.
Το βασικό σενάριο του Ταμείου, πέραν της εκτίναξης του χρέους, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.