Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, το σχέδιο “Ηρακλής” αποτελεί μόνο την πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ανάκαμψη της οικονομίας.
“Η κυβέρνηση έκανε το χρέος της, ήρθε η ώρα να κάνουν και οι τράπεζες το δικό τους. Στο βαθμό που θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις”, είπε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την έγκριση του σχεδίου επισημαίνοντας ότι χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων και του Προυπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40%. «Η Κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, καιρός είναι να κάνουν και οι τράπεζες το δικό τους επιταχύνοντας τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων» ανάφερε χαρακτηριστικά.
“Υπήρξε σαφής και ξεκάθαρη κατεύθυνση πρωθυπουργικής εντολής να κινηθούμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η στόχευσή μας ήταν για μια συστημική λύση, δεν θέλαμε να συνεχιστουν οι μηρυκασμοί των τελευταίων ετών”, είπε ο κ. Ζαββός, αναφέροντας ότι σε πρώτη φάση ο “Ηρακλής” στοχεύει σε μείωση των NPLs κατά 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Ζαββός τόνισε την καινοτομία του “Ηρακλή”, καθώς για πρώτη φορά χώρα με πιστοληπτική αξιολόγηση στη βαθμίδα “B” βγαίνει στις αγορές εγγυόμενη senior ομόλογα αξιολόγησης “ΒΒ-“. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά από το ιταλικό μοντέλο όπου υπήρχε επενδυτική διαβάθμιση για τις τιτλοποιήσεις, και το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Ηρακλή που μπορεί να αποτελέσει λύση για όλη την Ευρώπη”, σημείωσε.
«Οτιδήποτε αφορά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρις, με κρατικά κεφάλαια, άπτεται του Δημοσίου συμφέροντος» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών .
Ο ίδιος απεκάλυψε ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να βελιτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να ενισχυθεί η διαφάνεια.
Αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές πηγές χρηματοδότησης προχωρώντας με τη σειρά τους στη χορήγηση δανείων. Διευκρίνισε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διευκολύνει την προώθηση του σχεδίου Ηρακλής.
Οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αποσαφήνισε ο ίδιος, διαμορφώνεται μόλις σε 1,8% και σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθούν προκαταβολικώς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.
Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έναν μόνο σχέδιο. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε σχέδιο εφόσον αυτό πληροί ορισμένα χαρακτηριστικά (να μην έχει επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, να μην έχει δημοσιονομική επίπτωση, να μην ενεργοποιεί το bail in, και το πακέτο να είναι ελκυστικό στους επεδνυτές).