Όλοι διερωτήθηκαν το πως ένας υπουργός της κυβέρνησης σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με την γενναιότητα των μετόχων του και των Ελλήνων καταθετών πως εγκρίθηκε και με ποια διαδικασία ένα μεγάλο δάνειο και μάλιστα από μια τράπεζα που η ανακεφαλαιοποίησή της βρέθηκε στο στόχαστρο των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.
Θα ήταν παράλογο μετά το θόρυβο να μην ζητήσει αναλυτικά στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας από την διοίκηση της τράπεζας που χορήγησε το δάνειο αφού αυτός είναι ο ρόλος της ΤτΕ.
ΤΟΥ Νίκου Κούτρικα
Είναι ντροπή όμως για την κυβέρνηση σε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο που οι τράπεζες έχουν σαφή εντολή να βρουν λύση στα κόκκινα δάνεια και με πολύ σκεπτικισμό ακούν ακόμα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τους δίνει οδηγίες να μην κλείνει το όλο θέμα επικοινωνιακά και όχι μόνο…
Ευτυχώς όμως το έκλεισε ο ίδιος ο κ Γιάννης Στουρνάρας αποστομώνοντας ουσιαστικά πολλούς που δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η ΤτΕ υπάγεται στον Ντράγκι και σε κανέναν άλλο φορέα του πολιτικού μας συστήματος.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός της έκανε “θεσμική εκτροπή” σε λάθος χρονική στιγμή.
Και είναι λάθος η στιγμή γιατί τα χρήματα των τραπεζών ανήκουν στους καταθέτες και στους μετόχους των τραπεζών που έχουν πληρώσει ακριβά μέχρι στιγμής το μάρμαρο και σήμερα συρρικνώνονται (κλείσιμο καταστημάτων απολύσεις) παρα τις ευλογίες της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ο τράπεζες είχαν χρηματιστηριακή αξία περίπου 31 δις το 2014 ενώ σήμερα 2019 μετα βίας φθάνουν τα 3-4 δισ ευρώ!
Πως λοιπών να μην μιλήσουμε για “θεσμική εκτροπή” όταν το περιβάλλον από μόνο του είναι… τοξικό στο τραπεζικό σύστημα που ακόμα στηρίζεται στην γενναιότητα των Ελλήνων και ξένων μετόχων του όπως των: Fairfax – Watsa και Capital στην Eurobank, Paulson, Baupost και Blackrock στην Alpha bank και Paulson στην Πειραιώς;
Ενώ έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές επαγγελματιών ακόμα και διαθέσιμα εταιρειών κοινής ωφέλειας;
Άρα ηχογραφήσεις συνομιλιών με τον διοικητή της ΤτΕ και διαρροές στον τύπο είναι τουλάχιστον καταδικαστέες σε μία περίοδο που όλοι οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλά capital control, έλλειψη χρηματοδοτήσεων κα στην τραπεζική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω ότι η κίνηση του κ Γιάννη Στουρνάρα έχει την στήριξη όλων σε μία περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν εντολή να βρούν σχέδιο για να κλείσουν τα κόκκινα δάνεια να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για να γίνει το λεγόμενο ξεκίνημα μιας νέας εποχής.
Δεν είναι λοιπών καθόλου τυχαίες οι συσκέψεις των των εκπροσώπων των τραπεζών με τους κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη και τα όσα αποφασίστηκαν εκεί.
Ούτε τυχαίες οι συνεχώς αναδιπλούμενες δηλώσεις Δραγασάκη και η συμμετοχή του κ Φλαμπουράρη και Κατρούγκαλου στις τραπεζικές εξελίξεις που από νωρίς επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν στο παιχνίδι…
Το θέμα όπως μαθαίνω παρακολουθεί στενά η αντιπολίτευση με τον κ Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επαφές σε Ελλάδα και το εξωτερικό για το θέμα Ελληνικές τράπεζες…