Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους ηγέτες της ΕΕ, και ειδικά προς τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, κρούει ο Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους και βαθιά ύφεση.
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.
“Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να και πρέπει να κινητοποιηθούμε ανάλογα” αναφέρει ο Ντράγκι, ενόψει της τηλεδιάσκεψης της του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της Πέμπτης.
Σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεουν οι Financial Τimes, με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα» ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει ότι η πανδημία συνιστά μια ανθρώπινη τραγωδία «δυνητικά βιβλικών διαστάσεων» και οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις είναι γενναίες και αναγκαίες και πρέπει να υποστηριχθούν.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να δράσουμε με αρκετή δύναμη και ταχύτητα για να αποτρέψουμε την κρίση από το να μεταμορφωθεί σε μια παρατεταμένη ύφεση» τονίζει ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ και προσθέτει: «Είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους».
Ο Ντράγκι χρησιμοποιεί το παράδειγμα των πολέμων προκειμένου να δείξει ότι τα κράτη έκαναν πάντα αυτό ενόψει εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Οι πόλεμοι – το πιο σχετικό προηγούμενο – χρηματοδοτήθηκαν από την αύξηση του δημόσιου χρέους» τονίζει.
Η απώλεια εισοδήματος από τον ιδιωτικό τομέα – και κάθε οφειλόμενο χρέος για την κάλυψη του χάσματος – πρέπει τελικά να απορροφηθεί, εν όλω ή εν μέρει, από τους κρατικούς προυπολογισμούς.
Πολύ υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αποτελέσουν μόνιμο χαρακτηριστικό των οικονομιών μας και θα συνοδεύονται από υψηλό ιδιωτικό χρέος.
Είναι ο σωστός ρόλος του κράτους να δανειστεί και να αυξήσει το χρέος για να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία από κραδασμούς που ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να απορροφήσει.
Οι τράπεζες πρέπει να δανείζουν γρήγορα κεφάλαια με μηδενικό κόστος εταιρείες που είναι έτοιμες να διασώσουν θέσεις εργασίας.
Το κεφάλαιο που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος πρέπει να παρέχεται από την κυβέρνηση με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.
Επιπλέον, το κόστος αυτών των εγγυήσεων δεν θα πρέπει να βασίζεται στον πιστωτικό κίνδυνο της εταιρείας που τις λαμβάνει, αλλά θα πρέπει να είναι μηδενικό, ανεξάρτητα από το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης που τις εκδίδει.